tisdag 18 november 2014

Tematrio: Dystopier och jordens undergång

I veckans tematrio vill Lyran att vi ska berätta om tre böcker som handlar om dystopier, apokalypsen och jordens undergång.  Ett ämne som jag verkligen gillar att läsa om så därför blir detta en dubbeltrio med ett litet bonustips på slutet! ( kan även vara så att jag förhalar det faktum att jag egentligen borde ägna mig åt studier och inte åt att läsa bokbloggar!)  Jag hade gärna tagit med Vägen av Cormac McCharty men då Lyran redan tagit den så får jag tänka ut några andra.

Tre klassiker
  1. Kallocain av Karin Boye. Här möter vi Leo som bor i ett samhälle som är hårt övervakat och där människorna lever åtskilda i olika fraktioner. Varje stad har sin funktion och där barnen redan tidigt skickas iväg till uppfostringsläger.  En hård värld men där både kärlek och frihet växer fram.
  2. 1984 av George Orwell.  Storebror ser dig! Återigen har vi ett hårt kontrollerat samhälle men denna gång är det Winston Smith vi får möta. Han arbetar som tjänsteman och han drömmer om en annorlunda värld. Även här finns kärleken med som ett viktigt tema.
  3. Fahrenheit 451. Här har vi ett samhälle där vår huvudkaraktär som jobbar som brandman inte släcker bränder utan istället startar dem. All litteratur är nämligen förbjuden och måste brännas om den hittas. Vår brandman Montag möter en dag en underlig flicka, en flicka som kommer vara avgörande för själva handlingen.
Tre nya
  1.  Amatka av Karin Tidbeck. Här möter vi Vanja som lever i en värld som påminner väldigt mycket om vår men där hela tillvaron är instabil och skiftande. Man måste tex med jämna mellanrum nämna ting vid deras namn så att de inte faller sönder. Samhället är uppbyggt som ett kollektiv och där det finns lite utrymme för en individ.  Men när Vanja skickas till det avlägsna samhället Amatka förändras allt.
  2. Pestens tid av Stephen King. En makalös roman om en värld som gått sönder, ett virus har utplånat större delen av mänskligheten och de människor som finns kvar försöker hitta varandra och en trygg plats. Djupt obehaglig och skrämmande tegelsten av skräckens mästare.
  3. Det svåra spelet av Andrew Coulthard, en novell som finns med i antologin Maskinblod 3. Om ett framtida Sverige där samhället har delats in olika klasser. De finns de människor som får ta del av det nya högteknologiska samhället och det finns de som lever utanför samhället där de får försöka klara sig så gott de kan. Vår huvudperson är en sådan individ som lever utanför samhället, detta är en novell som jag gärna velat ha som roman faktiskt. Jag vill veta mer om detta nya svenska samhället. Ta maten tex, du skaffar dig ett mönster som du sedan trycker in i en maskin och vips så har du tex tikkamasala framför dig! 

Ett litet bonustips då! Filmen Equilibrium är en otäck film om en framtida värld där alla känslor är förbjudna. Varje dag tar medborgarna, även barnen, sin spruta så att de inte kan uppleva tex att soluppgången är ovanligt vacker, att inte ha behov eller känslor av en kram ifrån sin partner eller liknande. Lite lökig film emellanåt men på det stora hela en mycket bra film som är klart sevärd. Jag skrev faktiskt en jämförande analys av Kallocain, Amatka och Equilibrium för en tid sedan!

23 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av böckerna i dina trion. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Hoppas någon av dom passar!

      Radera
  2. Kallocain och 1984 fick vara med hos mig också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) De är ju två klassiker inom genren!

      Radera
  3. De tre klassikerna läste jag i skolan, men jag minns inte riktigt vad jag tyckte. Såg Pestens tid som tv-serie för många år sedan. Lite sugen på att läsa boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pestens tid är en riktigt bra bok men mastig, det är en rejäl tegelsten till bok, speciellt om man läser den oavkortade utgåvan som jag gjorde. Men den är värd det!

      Radera
  4. Kallocain fanns med bland mina tre också. Pestens tid var en minnesvärd King. Fahrenheit 451 vill jag gärna få tid för, inom en nära framtid... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pestens tid är en mäktig läsning, jag läste den oavkortade utgåvan som är vääääldigt lång! Fahrenheit är bra, nu är det dock länge sedan jag läste den.

      Radera
  5. Vilken fin dubbeltrio! Klassikerna känner jag ju till men inte de nyare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Kanske du kan hitta något bra bland de nya tipsen då =)

      Radera
  6. Härlig dubbeltrio! Bonusen känns lite som vuxenversionen av serien Vägen till Gyllenblå, en serie jag fullkomligen älskade som barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den serien har jag aldrig hört talas om! Låter spännande! Och tack!

      Radera
  7. Pestens tid har jag läst, fast det var ett tag sedan. Bra trio

    SvaraRadera
  8. Har bara läst 1984, blir sugen på resten :) Skriver upp alla utom novellen (inte min favoritlängd) även om den låter bra. Tack för alla tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Härligt att du hittade så många tips här! Hoppas att du tycker om dom nu bara!

      Radera
  9. Jag tycker den här är supersvår, jag läser inte den här genren så ofta. 1984 är den enda jag kommit på, men nu tipsade du mig om Pestens tid, den har jag ju faktiskt läst! Gäller bara att komma på en tredje...

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Detta är min favoritgenre så därför har jag många favoriter med!

      Radera
  10. Jag har bara läst Kallocain av dessa :) Men både 1984 och Fahrenheit 451 står högt upp på önskelistan, och jag har Pestens tid stående i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Då har du mycket trevlig läsning framför dig!

      Radera
  11. Utav dina har jag bara läst 1984. Tack för tipset om de andra två!

    SvaraRadera