torsdag 5 januari 2012

Årslista

2011 visade sig bli ett kanon år när det gäller läsningen, 142 st kom jag upp i och det är en ökning med 31 st ifrån 2010. En del av den ökningen beror på att jag ifrån maj i år börjar läsa YA-böcker (Young Adult). Jag känner mig väldigt stolt och glad över detta år.Läsningen har varit lustfylld och innehållit många spännande nyheter. Jag har även hittat tillbaka till en del gamla favoriter, både författare och genre, inom genren är det då främst fantasy jag återvänt till och det blev så underbart. Fakta böckerna är fortfarande rätt låga till antalet men några stycken finns där. Dock har jag märkt av att jag ännu inte utvidgat mitt läsande till andra länder än de nordiska, Europa och USA. Några få finns där men dom känns alldeles för få. Så två av mina bokliga årslöften, detta fenomen är nytt för mig och detta kommer inte vara någon form av krav eller måste utan jag läser det jag vill men för att vidga läsandet en smula så inför jag lite bokliga löften eller kanske mer bokliga önskningar, alltså bokliga löften var det vi var på blir:

1: 1 författare per månad ifrån något annat land än ovan nämnda.
2: Mer fakta böcker, utspridda och lästa när andan faller på, helst en ökning på ca 3 st på ett år. Detta året blev det 6 st fakta böcker, i detta begrepp buntar jag in även biografier. Helt fel kanske men blir lättare då. 
3: Att minska den olästa bok högen som stadigt växer sig större och större, ca 30 böcker ligger där nu. Jag bör kunna peta in en styck oläst bok per månad.

Där är mina bokliga löften/önskningar, egentlige borde där vara ett fjärde med känner jag. Ett där jag lovar att fortsätta läsa och njuta av böckerna som vanligt, att läsa med öppet sinne och finna samma ro och glädje i varje läsning.  Jag ser framemot 2012 års läsning med förväntan och glädje. Tänk ett helt nytt år fylld med spännande, intressant, vacker och underbar läsning ligger framför en!

Till sist en liten tio i topp-lista över 2011, helt enkelt dom som jag nu i efterhand minns med störst glädje och dom som berört mig lite extra mycket under årets läsning. Jag listar dom helt utan någon inbördes rangordning. Där finns många fler som skulle kunna få vara med men dessa tio har varit lite extra bra av olika anledningar.

Curtis Sittenfield
Kathry Stockett
Irene Nemirovsky
David Nicholls
Tawni O´Dell
Gayle Forman
Jandy Nelson
Sofia Nordin
George R.R Martin
Jonathan Tropper

1 kommentar:

  1. Helt enastående, man blir nästan schack matt. Du är som ett eget levande bibliotek och man önskade att man hade hunnit plocka något pytte lite från den digra listan. Men men det kartoteket är ju alltid bra att luta sig tillbaka om det nu råka bli en minut mer över för en annan att hinna läsa mer än ca 10 sidor per dag.

    SvaraRadera