söndag 10 januari 2016

Ada Goth och mysteriet på Gasta Gorma herrgård av Chris Riddell


Handling:
Ada Goth, dotter till den stilige och sorgtyngde poeten Lord Goth, är en ensam flicka. Hennes far tycker att barn ska höras men inte synas, och därför klampar hon ofta omkring ensam i Gasta-Gorma Herrgård. Men hennes möte med den lille spökmusen Ishmael förändrar allting. Tack vare honom utforskar Ada den trasiga flygeln, stöter på den hemliga Vindsklubben, och upptäcker att en av herrgårdens anställda har en ondskefull plan på gång. Samtidigt samlas samtidens mest berömda aristokrater och intellektuella på herrgården för årets käpphäst-kapplöpning. Hur ska Ada kunna stoppa planen innan en katastrof inträffar?

Vad jag tyckte:
En så underbart härligt knasig och lekfull berättelse! Så fantasirik och ljuvlig berättelse med underbara karaktärer och ett lagom spännande mysterium! Boken är sprängfylld med litterära hänvisningar, bla så dyker Mary Självisk upp tillsammans med ett monster som består av ihopsatta kroppsdelar! Detta monster är väldigt vältalig och låter som en Shakespeare-figur! Dessutom har han problem med att hans vänstra fot är väldigt förtjust i att skriva fotnoter så foten ger sig ständigt iväg för att göra just detta! Boken i sig är just fylld med fotnoter skrivna av denna vänsterfot! Så galet och så himla härligt! Just de litterära hänvisningar är nog något som går de yngre läsarna förbi men det gör inget för berättelsen håller ihop ändå. Att boken dessutom är sprängfylld med Chris Riddell underbara och galna teckningar gör ju definitivt inte saken sämre!  Och alla dessa knäppa detaljerna och småsakerna som gör hela boken till ett virrvarr av lustigheter. Men utan att själva historien som sådan drunknar. Jag kan inte annat än att bli tokförtjust i boken! 

Men en liten anmärkning på själva baksidetexten, som för övrigt är hämtad ifrån förlagets hemsida, där står att det ska hållas en årlig käpphäst-kapplöpning. Men i boken så är det faktiskt galoppcyklar det handlar om, en bagatell kanske men ändå en rätt stor skillnad. Det finns rent av tydliga bilder på dessa galoppcyklar i boken och de ser verkligen inte ut som några käpphästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar