söndag 23 juli 2017

Warriors: Ut i det vilda av Erin Hunter

Erin Hunter, Warriors: Ut i det vilda
Översättare: Lena Olsson

Handling:
"Endast eld kan rädda vår klan."
Profetian är mystisk, men klanledaren Blåstjärna litar på budskapet från förfäderna. Hotet mot katterna i Åskklanen växer sig nämligen starkare för varje dag som går.

I generationer har de fyra kattklanerna delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras och alla respekterar inte längre kodexen som styr krigarkatternas liv. Samtidigt blir den lömska Skuggklanen alltmer aggressiv och stolta krigare dör i de våldsamma striderna mellan klanerna.

En dag vågar sig den nyfikna huskatten Rost ut i skogen och han dras omedelbart in i kampen. Men klarar en vanlig huskatt det hårda livet bland vildkatterna? Har han styrkan att överleva när han beger sig ut i det vilda? 

Vad jag tyckte:
Ut i det vilda är första boken i en serie som handlar om vilda katter. Jag var länge tveksam om detta skulle vara något för  mig för jag har nämligen svårt med djur som pratar i böcker. Vet inte riktigt varför jag inte gillar detta men trots det så bestämde mig jag mig för att ge Erin Hunter en chans. Här är det ju verkligen djuren som för talan, i denna första bok närmare bestämt tamkatten Rost samt den kattklan han möter i skogen. I början tar det emot en del och jag kommer inte riktigt in i boken. Men så en dag bestämmer jag mig för att verkligen sätta mig och läsa koncentrerat och med fokus på boken och inget annat. Och se då släpper det allt! Historien växer och snart har jag helt glömt bort att det är katterna som för talan. Erin Hunter gör en distinkt skillnad här när det gäller dialoger som jag tycker är riktigt snygg och det är istället för "Varmt väder idag sade han" så skriver hon " Varmt väder jamade han".

Ut i det vilda är en berättelse om mod och vänskap, om lojaliteter och tillit men också om svek och lögner, om döden och mörka hemligheter. Via tamkatten Rost som blir medlem i Åskklanen så får vi också på ett naturligt sätt en introduktion till vildkatternas liv, om de olika klanerna, om deras tro och hur familjerna är uppbyggda.

Här finns både charmiga karaktärer, humor och massor av värme. Jag blir väldigt förtjust i boken och kommer definitivt läsa fler böcker i serien så fort jag hinner. Jag lånade ut min bok till min kära mamma ( nu pratar man ju egentligen inte om en dams ålder men kan säga att hennes ålder är ca 55+) och hon blev också väldigt förtjust i boken och ser framemot att få läsa fler böcker! =) Så Ut i det vilda är en bok som passar utmärkt både för de yngre läsarna, de lite äldre som jag (35) och mamma!

Betyg: 3+ /5
Boken kommer från: Rec-ex från Bokfabriken, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Prickiga Paula, Carolina läser, Bokhuset

4 kommentarer:

 1. Åh, jag har läst fyra av böckerna i den här serien, som även jag var tveksam till i början, men jag verkligen älskar dessa böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag ska absolut läsa vidare i serien!

   Radera
 2. Åh låter klart intressant! :) Jag är lite kluven till djur som talar och tänker som människor i böcker. Ibland älskar jag det och ibland känns det bara fel. :P beror verkligen på hur det är framfört men denna verkar härlig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också väldigt tveksam till talande djur men i denna har de verkligen fått till det på helt rätt sätt tycker jag =)

   Radera