fredag 1 april 2011

Joyce Carol Oates, Älskade syster

Bliss Rampike, 6 år gammal och redan en stor konståkerska. Hon är ett barn som inte får lov att vara ett barn, utan utnyttjas till max. En dag hittas hon mördad i familjens källare, allt medan familjen sover på övervåningen. Historien berättas av hennes bror Skyler, en mycket trasig kille som hamnar mitt i ett inferno och en mediacirkus som inte drar sig för att utnyttja, bedra och lura. Det är en skitig historia, med mycket mörker och jag måste ta andningspauser mellan varven för att orka ta mig igenom den. Boken är absolut inte dålig utan bara så ohyggligt välskriven att den gör ont i hjärtat. Två barn som inte får lov att vara ett barn, med en mamma som vägra släppa sina egna drömmar och fixa idéer och en pappa som inte finns där när han behövs som mest.

Boken bygger på ett verkligt fall, julen 1996 mördas den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen  JonBenet Ramsey i källaren. Allt medan familjen sover på övervåningen, fallet väckte då stor uppmärksamhet och är ännu olöst. Älskade syster är också en skrämmande bild av en desperat kamp för att passa in i det lite finare samhället, vara med i den rätta Countryklubben, umgås med dom rätta människorna, se ut på rätt sätt och vara lite förmer än alla andra. Betsy, mamman i familjen är den som driver denna vansinniga kamp och stundtals tycker jag även synd om henne. Dock får detta medlidande svårt att växa när historien uppdagas, Betsy tvekar inte inför att stoppa sina barn fulla av diverse mediciner, droger, tillväxthormoner eller att göra ingrepp för att dom ska se lite bättre ut. Båda barnen får mängder av diagnoser och därmed även mer mediciner. Varför får dom inte lov att bara vara barn? Det är en väldigt sjuk värld som målas upp och jag hoppas innerligt att det inte ser ut så här i verkligheten där borta i USA. (Kan kanske kolla med systern). Läs den! Och bli skrämd.

1 kommentar:

  1. låter skrämande, tyvär så tror jag att det e just det som sker, specillt bland de rika, som skall visa upp sina barn hur fina och duktiga de är. Det är skrämande.

    SvaraRadera