torsdag 12 april 2012

Peter Robinsson, Roten till det onda

I denna nya bok av Peter Robinson får vi stifta bekantskap med en tidig Alan Banks, för Roten till det onda kom ut på engelska 1997.Och En ovanligt torr sommar, vilken var den första boken på svenska, kom ut 2001. Roten till det onda kom ut på svenska hösten 2011.

I denna bok hittas en ung man död i en mörk och avsides gränd i Eastvale, Yorkshire. Han är brutalt ihjälsparkad, och det verkar först vara ett brott som skett i stundens hetta. Eftersom offret, Jason Fox visar sig vara en öppet rasistisk man som dessutom råkat i gräl med några pakistanska killar på en pub tidigare på kvällen. Fallet verkar ha löst sig av sig självt och kan avslutas snyggt och prydligt.  Men det visar sig att det inte kommer bli så enkelt att lösa fallet då Banks och hans kollegor när de börjar gräva lite djupare i Jason Foxs liv hittar ledtrådar som leder dem till en ökänd nynazistisk rörelse. En nynazistisk rörelse som inte drar sig för att begå brott för att nå sina mål, ett rent England befriat ifrån utländska störningar. En rörelse som det visar sig Jason Fox var djupt insyltad i, och där ledaren snart kommer få det väldigt svårt.

 Samtidigt har Banks det svårt rent privat, han är i denna bok fortfarande gift med Sandra men det förhållandet börjar spricka sönder i denna bok.

Peter Robinson skriver som vanligt en tätt och intensiv deckare, fylld med ledtrådar och mörka hemligheter. Karaktärerna känns intressant och vältecknade.Robinson skriver väldigt realistiskt om vanmakten både hos poliserna och de med en annorlunda hudfärg känner inför den rasism de utsätts för. Ett tema som trots att boken skrevs 1997, tyvärr är aktuellt än idag. Ett ständigt fokus på att hitta lösningen på gåtan driver oss som läsare framåt genom boken. Robinson är väldigt duktigt på just det, att ständigt driva på men ändå inte tappa fokuset på historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar