fredag 24 augusti 2012

Om att tala med apor

Aphuset av Sarah Gruen, ****

Isabel Duncan forskar om apor i ett språklaboratorium, hon försöker lära sig och aporna att kommunicera med varandra. Aporna är hennes familj och hon står väldigt nära sina apor. Vanliga människor är bara svåra att förstå sig på och går inte att lita på. John Thigpen, reporter kommer på besök för att göra en längre artikel omkring aporna och deras sätt att kommunicera. Och Isabel finner att kanske kan hon lita på en annan människa igen.
Strax därefter så bestämmer sig en grupp djurrättsaktivister för att "befria" aporna vilket leder till att Isabel skadas svårt och aporna säljs vidare till okänd plats. Vi får som läsare sedan följa med på jakten efter aporna och lära känna Isabel och John och Johns fru. 

Detta är en intressant roman om något så annorlunda som apor och om hur pass lika de är oss människor. Vi är trots allt släktingar. *ler*  Sarah berättar i efterordet att även denna roman har en verklighetsgrund, precis som hennes förra. Hon berättar om Great Ape Trust och deras arbete med apor.  Jag fastnar direkt för boken och läser snabbt, språket flyter på fint och man fångas verkligen av karaktärerna. Och jag fångas även av aporna, vid en speciell scen sitter jag faktiskt med en klump i halsen och tårar i ögonen.  Varm och fin historia, läs den!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar