onsdag 12 juni 2013

Psykbrytare, Täckmantel, Påskfirande med skräckkant, Kluriga pusseldeckare och en försvunnen syster.

Sebastian Fitzek, Psykbrytaren
I Berlin härjar en mycket farlig man, en man som rövar bort unga kvinnor. Kvinnor som sedan hittas sju dagar senare utan något spår av överfall eller tortyr, de verkar helt orörda men de är ändå knäckta mentalt. Sedan upphör överfallen och alla andas ut. Men en julafton på ett mentalsjukhus som ligger mycket ensligt till så dyker där upp en person och till personalens och de patienter som för tillfället befinner sig på det rätt exklusiva mentalsjukhuset verkar denna personen vara just den mannen som kvällspressen döpt till Psykbrytaren. En snöstorm härjar och kliniken är helt avstängd ifrån omvärlden. Hur ska de överleva natten?
Detta var en mycket spännande och intressant bok med många twister och ett slut som överrumplade mig helt. Mycket bra skrivet och smart berättat.


S.J Bolton, Livrädd ( Får inte rätt på förlagets sida, som är Modernista)
Detta är andra boken om Lacey Flint och här så befinner vi oss i Cambridge. En våg av självmord sköljer över den anrika universitetsstaden och det bestäms att Lacey Flint ska åka dit under täckmantel. Något som kommer visa sig vara väldigt fel och väldigt farligt. Detta är verkligen en psykologisk thriller och jag erkänner att jag vart livrädd många gånger om när jag läste denna. Jag slukade boken men samtidigt vågade jag knappt läsa vidare. Miljöerna är snyggt beskrivna, karaktärerna känns trovärdiga och spänningen är oftast olidlig. Mycket underbar läsning! Längtar efter del tre nu.

Louise Penny, Den grymmaste månaden.

Återigen är vi tillbaka i Three Pines och jag njuter hela boken igenom. Jag skulle ärligt talat vilja flytta till Three Pines, en charmig liten by fylld med vänliga och smått excentriska innevånare. I denna boken så är det Långfredag och det kommer hållas en seans. En seans som kommer sluta med att en person dör. Dog av hon av skräck eller var det någon som hjälpte henne att dö? Kommissarie Armand Gamache och hans team får rycka in igen. I denna bok så tampas även Armand med sina egna demoner och han blir utsatt för en hel del elakheter. Jag gillar verkligen Louise Pennys deckar, de är mysdeckare men smarta sådana. De är alltid underhållande och spännande att läsa. 

Peter Robinson, Mörkrets alla färger
En bok i serien om kriminalpolisen Alan Banks och hans kollega Annie Cabbot. jag har läst rätt många i denna serien men denna gången fann jag boken ovanligt seg och faktiskt rätt tråkigt. Den kändes mest osannolik och slutet var faktiskt rätt dåligt. Språket är dock alltid en njutning och de brittiska miljöerna är härliga att läsa om. Men nej, detta var ingen höjdare för mig.

Reginald Hill, De dödas samtal
Reginald Hill är en favoritförfattare för mig och jag finner det väldigt sorgligt att han gick bort förra året då vi inte längre kommer få njuta av hans underbar böcker. Som tur är verkar där finns en del som ännu inte blivit översatt till svenska och denna är en av de. I denna bok får vi en blandning av en vanlig deckare och en pusseldeckare. Det är en klurig historia som man får läsa långsamt för att fånga upp alla ledtrådar. Hill levererad en skärpt och vass historia med mycket stil och spänning. Mordgåtan i sig kräver en del av läsaren då det handlar om allt ifrån engelsk kultur, ordgåtor, litterära hänvisningar, ordlekar och etymologi och det är mycket skickligt blandat. Andy Dalziel och Peter Pascoe är Hills radarpar och de är som vanligt helt underbar att följa. En njutning att läsa och jag hoppas de fortsätter översätta tidiga böcker av Hill.

Reginald Hill, Det mörka arvet.
En tidig bok av Hill och en omläsning för att kickstarta en läslust som höll på att försvinna. Men även vid en omläsning höll boken måttet, jag hade rent av glömt hur historien gick. Jag gillar väldigt mycket med denna boken att Pascoe får ta så stor plats, en bit av historien bygger på hans grävande i sitt egna förflutna eller rättare sagt i sin släkts förflutna. Och jag gillar verkligen att Dalziel träffar en kvinna och blir förälskad. 
Rosamund Lupton, Min syster
Beatrice syster Tess försvinner spårlöst. Beatrice beger sig ifrån New York och hem till London för att leta rätt på henne. Den bild som polisen och deras mamma lägger fram för Beatrice känns inte rätt och när sedan Tess hittas död så vet Beatrice att något är riktigt fel. Men alla avfärdar henne med att Tess tog livet av sig, Beatrice vägrar tror på det och börjar gräva i omständigheterna till Tess försvinnande och hennes död. Men ju mer hon gräver desto mer hemligheter och mörker upptäcker hon. Detta är en riktigt bra bok, väldigt spännande och återigen blev jag framemot slutet helt överrumplad. Snygga beskrivningar och en intressant historia. Den är inte direkt fartfylld utan berättas mer i ett långsamt tempo där Tess och Beatrice relation står i fokus och även deras relation till deras mor. Jag fann att boken var en trevlig läsupplevelse och jag kommer hålla ögonen öppna efter fler böcker av Lupton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar