torsdag 17 mars 2016

Jag var här av Gayle Forman

Gayle Forman, Jag var här

Rec-ex ifrån Modernista förlag, Tusen tack!

Handling:
Cody blir först chockad och sedan förkrossad när hon får veta att hennes bästa vän Meg tagit livet av sig, ensam på ett hotellrum.
Cody kan inte fatta varför Meg skulle vilja dö. De pratade ju om allt. Varför hade hon inte sagt något? Men när Cody reser till Megs universitetsstad för att packa ihop hennes tillhörigheter upptäcker hon att det är mycket Meg inte har berättat. Om sina rumskamrater, människor av en sort som Cody aldrig skulle ha stött på i sin lilla håla till hemstad. Om Ben McAllister, killen med gitarren och flinet som krossat hennes hjärta.
Men allra mest chockad blir Cody när hon till sist lyckas öppna en krypterad datafil på Megs dator, som visar att hon varit aktiv på en sajt som tycks vara kopplad till hennes död. Allt Cody trodde att hon visste om sin bästa vän sätts på spel.

Vad jag tyckte
Det är ett mycket tungt ämne som Forman tar upp i sin senaste bok och det är dessutom i en roman riktad till ungdomar. Men jag gillar författare som vågar ta upp känsliga ämnen och då framförallt i böcker som riktar sig till de unga. För självmord är ett svårt ämne att prata om och kan många gånger kännas tabu att prata om.  Så det gillar jag skarpt med boken Jag var här. När Forman dessutom tar det hela ytterligare ett steg och blandar in själva internets mörka sidor i det hela så tycker i alla fall jag att det hela blir ännu mer intressant. Jag vill inte berätta för mycket om just detta då det tar ett tag innan man får veta mer om just detta området.

Till en början så hade jag svårt att komma in i boken och jag förstod först inte varför, i Formans andra böcker så har läsningen flutit på utan problem. Men sen insåg jag att det är Cody som stör min läsning, hon är så arg och kantig så att även texten känns arg och kantig. Där jag förstår detta så släpper det hela för då drivs jag på för att jag vill veta om Cody så småningom kan bli lite mindre arg och kantig.

Jag var här är en hjärtskärande berättelse om förlust och sorg och om hur man kommer vidare när någon man älskat valt att avsluta sitt liv. I stunder kom allt detta lite för nära mig själv och jag satt med en tung klump i magen. Gayle Forman lyckas förmedla en mörk tragedi på ett mycket finstämt och ömsint sätt.  Först hade jag lite problem med titeln på boken, den kändes helt enkelt tråkig men när jag läst boken så förstår jag den ännu bättre. För "Jag var här!" är verkligen ett rop rätt ut på att inte glömma bort, inte sluta minnas.

Jag var här är en stark berättelse som berörde mig väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar