lördag 5 mars 2016

Cirkeltecknaren av Fred Vargas

Fred Vargas, Cirkeltecknaren

Handling.
“Därför att en vacker dag blir det något värre. Föremålen i cirklarna kommer att bli större allt eftersom. Fråga mig inte hur jag vet, för det kan jag inte svara på, men det är oundvikligt.”
Under flera månader rapporterar tidningarna om ett fenomen som förbryllar parisarna. Stora cirklar ritas med blå krita på trottoarer runt olika vardagliga föremål och bredvid står en mystisk fras skriven med vacker handstil. Kommissarie Adamsberg oroar sig. Något säger honom att detta bara är början och mycket riktigt återfinns snart en kvinna med avskuren hals i en av cirklarna. Tillsammans med sin brokiga skara kollegor på mordroteln måste Adamsberg göra sitt yttersta för att förhindra att fler faller offer för cirkeltecknaren.
Vad jag tyckte:

Cirkeltecknaren är faktiskt den allra första delen i serien om kommissarie Adamsberg, det har kommit ut flera delar på svenska innan men som vanligt i fel ordning då. Att läsa Fred Vargas böcker är en märklig upplevelse, de klassas som deckare men det är inte några vanliga deckare detta. Egentligen undrar jag om man kan klassificera dom på rätt sätt då de rör sig inom så många områden och teman på en och samma gång, Men det blir aldrig rörigt, det blir bara speciellt och udda. Adamsberg är en säregen karaktär som både är en trivsam karaktär att lära känna men samtidigt en svår karaktär att förstå sig på. Tillsammans med de andra udda karaktärerna som är Adamsbergs kollegor samt alla de speciella människor som vi möter under historiens gång blir detta en ytterst intressant och spännande läsupplevelse.

Cirkeltecknaren har en underbart språk som riktigt osar av franskhet, miljöerna vibrerar av liv och detaljerna är utsökt skildrade. Det är en njutning att läsa Fred Vargas, hennes språkkänsla är ypperlig och jag som läsare njuter av varje ord. Här finns en filosofisk underton som blandas med varm humor och en ömsint men vemodig kärlekshistoria.

Läs och njut!

2 kommentarer:

  1. Så detta är första delen? Jag letade efter den för något år sedan, men hittade bara senare delar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja detta är första delen, men den kom ut först förra året!

      Radera