onsdag 7 mars 2012

Seriealbum!

 Jag har för praktikens skull läst och bloggat om några stycken seriealbum/grafiska romaner, och tänkte att jag även lägger in dom rec här på min vanliga blogg.

Li Österberg, Med andra ögon
I detta första album ryms fem stycken historier som alla handlar om längtan, drömmar och utanförskap. Vi får bla möta en dagdrömmande bibliotekarie, en rastlös nunna och en ömhetstörstande tjej med aspergers syndrom.  Det handlar om dom där små sakerna i vardagen som skimrar lite extra och som ger en känsla av overklighet. Vi rör oss ifrån dåtiden till nutiden, drömmar vävs ihop med verkligheten och känslorna får fritt spelutrymme.Bilderna är ritade med tjocka och enkla streck. Bilderna är svart-vita och avskalade . Detta är en vacker bok som dock skaver lite i hjärttrakten med sin svärta

Nancy Pena, Katten och kimonon
En japansk sidenvävare förälskar sig i sin chefs dotter och väver en märklig kattmönstrad kinomon i tron att han kan fånga hennes intresse då.  Men en av katterna rymmer ur mönstret och ett hisnande äventyr tar sin början, vi får följa med katten från österland till västerland. Och vi hamnar mitt i det viktorianska England där vi tillsammans med katten får lära känna en sjöman, en korthaj, en liten flicka och självaste Sherlock Holmes och Dr Watson.  Detta är en myllrande berättelser full av detaljer och litterära referenser.I teckningarna finns även en söt lekfullhet.  Detta är en charmerande och vacker historia, som man gärna läser sakta för att noga insupa dom uttrycksfulla bilderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar