torsdag 5 juli 2012

Stephen King, Nattsvart, Stjärnlöst

Detta är Stephen Kings senaste novell samling, den innehåller enbart fyra noveller då Kings uppfattning om hur lång en novell är skiljer sig ifrån vad vi normalt skulle säga om hur lång en novell bör vara. Varje novell är på ca 100-150 sidor och tillsammans bildar de en mörk och skrämmande helhet. Novellerna har en röd tråd som följer med, den röda tråden är att det inom varje människa finns en främling. En ondare främling, en främling som kan träda fram när du minst anar det och som tar tag i saker som du själv inte skulle våga ens nämna högt.

1922 börjar som en lantlig idyll, en liten farm och en liten familj. Allt verkar bra men sedan börjar sprickorna synas då gammal bitterhet och agg bubblar upp till ytan. Så småningom kommer denna bitterhet  att krossa familjen. Farmens ägare Wilfred Leland James fru Arlette vill sälja farmen och ägorna och flytta in till staden. Detta vill inte Wilfred och snart dyker främlingen upp. Till sin hjälp har han deras son. Det är mörkt, intensivt och galenskapen har släppts lös. 

Storchaffisen handlar om Tess som är en någorlunda berömd författare. Hon skriver mysiga deckare om en en stickklubb som löser små söta brott. Men en dag på väg hem efter en föreläsning hamnar hon i ett helvete. Hon blir våldtagen och dumpas sedan för att dö i ett avloppsrör. Men fram bryter en annan Tess, en mörkare, farligare Tess. En Tess som är ute efter hämnd.

Schysst förlängning handlar om Dave som fått cancer, och nu börjar tiden rinna ut. Längs en vägkant hittar ett marknadsstånd där en underlig man säger att han kan sälja Dave en bra förlängning av sitt liv. Dave går med på dealen men nu måste det dåliga som skulle drabbat Dave drabba någon annan. Dave borde nog läst det finstilta i sitt kontrakt innan han gick med på dealen. Denna är den svagaste novellen tycker jag, inte dålig men inte samma höga kvalitet som de två första.  

Ett gott äktenskap det är vad Darcy Andersson tror sig ha. Hon har varit gift med samme man i snart 30 år, de har två vuxna välartade bra, ett gott och innehållsrikt liv. Deras äktenskap är fortfarande kärleksfullt och fint. De har det bra helt enkelt, med fint hus och fin bil. Ett gott liv och ett gott äktenskap. Eller?  En dag snubblar Darcy bokstavligen över något som kommer att förändra allt för gott. Hennes man är inte den hon trodde han var. Mycket fint skildrar denna novellen både kärlek, förtvivlan, skräck och mörker. Otroligt skrämmande.

Längst bak i boken finns ett efterord som det oftast finns i Kings böcker, i detta efterord berättar han lite om varje novell och hur den kom till eller hur den dök upp. Sista novellen är tydligen inspirerad av en verklig historia. Stephen King är en favorit hos mig och det är då en otrolig tur att karln skriver nya böcker hela tiden! Jag har fortfarande en del av de äldre verken olästa och även några nyare olästa så det känns tryggt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar