söndag 30 november 2014

Främling, vad döljer du för mig?

Markus Prifitis, Främling, vad döljer du för mig?

Markus Prifitis har skrivit en tankeväckande och mycket intressant bok om rasism, eller närmare bestämt om vardagsrasism.  Boken behandlar inte så mycket om rasisterna, om Sverigedemokraterna eller liknande utan om den där smygande rasismen, den som både du och jag kan utför utan att vi egentligen förstår vad det är vi säger eller vad det är för bakgrund till det vi gjorde. En rasism som i grunden inte är illa menad eller ond, den bara är där men där vi egentligen kanske borde tänka ett extra varv. Men ändå en välkamouflerad rasism som är så invävt i samhället att vi knappt ser den längre eller ens reagerar på den.

 Markus Prifits säger att det viktigaste vi kan göra att våga prata om detta och våga ta ställning för eller emot, att våga lyfta fram denna osynliga vardagsrasismen istället för att försöka skyla undan eller gömma undan.  Boken går verkligen på djupet och försöker utreda och förstå många ämnesområden samtidigt, språket i boken är lättsamt och med en underton av humor. Men samtidigt känner jag att det emellanåt blir lite för mycket att för många områden, det känns lite som om Prifits vill berätta så mycket på samma gång men där han försöker hålla tillbaka. Det gör för mig att läsningen blir lite tung att läsa emellanåt. Men det är en samtidigt en mycket intressant bok med ett högaktuellt ämne som jag tycker att många fler skulle behöva läsa.  Boken kom ut 2012 men med samband med höstens skrämmande val så borde den lyftas fram igen och som sagt läsas av många fler. För mig gav boken många nya tankar och funderingar, jag har rent av bett min kära sambo att läsa boken så att jag ska kunna prata om innehållet ordentligt.

Detta är verkligen en faktabok som jag kan rekommendera och råda er alla till att läsa då den innehåller ett mycket viktigt budskap och har många tankeväckande områden. Läs, begrunda och diskutera!

4 kommentarer:

 1. Skulle kunna tänka mig den här, men kanske inte som sträckläsning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den behövs läsas i omgångar men det är den värd, den ger en många nya tankar och funderingar.

   Radera
 2. Den vill jag gärna läsa. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppas du tycker om den!

   Radera