måndag 17 november 2014

Mary Jones historia

Elin Boardy, Mary Jones historia: Nedtecknad av mig själv och alldeles uppriktigt. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver såsom jag fått det berättat för mej av dom själva.

Kapten John Long Silver är en nog rätt välkänd/ökänd pirat, känd ifrån Robert Louis Stevensons bok Skattkammarön. I Elin Boardys roman så har Long Silver klivit iland och öppnat i en krog i hamnstaden Bristol.  Krogen som heter Kikaren driver han tillsammans med sin fru Dolores. Till denna krog kommer av en slump/ eller rent av ödet Mary Jones. Mary Jones är en flicka som av nöd tvingats bege sig hemifrån. Hennes föräldrar är döda och syskonskaran alltför stor för att kunna mätta alla. Så Mary Jones får ge sig ut för att hitta ett arbete och det är så det kommer sig att Mary Jones blir köksflicka på John Long Silvers krog. Här får vi ett helt nytt perspektiv på den ärrade gamla piraten och hans liv men vi får även veta mer om Dolores och hennes svåra liv. För även om detta på ett sätt är en berättelse om John Long Silver så är det ännu mer en berättelse om kvinnor och deras utsatthet men även om deras styrkor och kunskaper.  Vi får redan i inledning mötas av en dödsscen, det är rent av piraten själv som ligger för döden. Dock så återberättas hela historien från det att Mary kommer till Kikaren fram till denna dödsscen via återblickar samtidigt som Mary och Dolores försöker få ordning på sina liv igen.  Den sorg som kommer utav denna förlust. är en sorg som präglar hela boken och bokens karaktärer. Sorgen blir nästan som en egen karaktär som formar Mary och Dolores och tvingar dom till att omskapa sina liv på nytt. Mary har vid detta lag kommit så nära Dolores att hon mer kan ses som en dotter än bara en kökspiga. Sorg, vänskap och kärlek är starka teman i boken, Marys starka kärlek till Agnes är så lågmält berättat och inrymmer så många starka känslor att det berör på djupet.  Papegojan Flint är även hon en fin karaktär som har betydelse för berättandet och som skapar en fin känsla, Flint sörjer även hon denna mäktiga man som var hennes ägare.

Boken är skriven utifrån att det är Marys egna dagbok vi läser, språket är anpassat utefter en ung kvinna med små kunskaper i konsten att skriva och läsa men detta är gjort på ett fint sätt som inte känns tillgjort eller konstlat. Utan det känns bara helt naturligt och rätt, språket och känslan gör att jag upplever läsning som mycket behagfull. Samtidigt gör just detta lite speciella språk att läsningen känns så intim och personlig, ibland känns det faktiskt nästan som om jag tjuvläser Marys faktiskt dagbok! Insprängt i texten finns överstrykningar och ändringar, som om Mary råkat skriva fel och bara strukit över det felaktiga!

Jag blev mycket förtjust i Elin Boardys sätt att skriva och jag gillar hennes finkänsliga sätt att berätta om Mary och Dolores historia. En vacker bok som är mycket underhållande och en spännande upplevelse. Jag är glad att jag har fler böcker kvar av Boardy  att läsa.

Mary Jones historia

Nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva.
- See more at: http://www.wwd.se/bocker/svensk-skonlitteratur/m/mary-jones-historia/#sthash.IJzyHUyO.dpuf

Mary Jones historia

Nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva.
- See more at: http://www.wwd.se/bocker/svensk-skonlitteratur/m/mary-jones-historia/#sthash.IJzyHUyO.dpuf

2 kommentarer:

  1. Jag har ju läst hennes två tidigare, så den här ligger bra till på önskelistan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Jag kan verkligen rekommendera den!

      Radera