söndag 30 november 2014

Svekets offer

Set Mattson, Svekets offer.


Svekets offer är den fristående fortsättningen på Ondskans pris, historiska deckare som utspelar sig under 40-talet i Malmö. Vår huvudperson är överkonstapel Douglas Palm som arbetar på Malmös mordrotel. Jag tycker att man bör läsa denna deckarserie i ordning då mycket av historierna kretsar kring Palm och hans privatliv, men även för att böckerna rymmer mycket av historiska händelser som sker i Malmötrakten och i omvärlden och därför följer de två böckerna naturligt på varandra.

Svekets offer börjar  vintern 1946 och pågår sedan i närmare ett år faktiskt,  det första som sker i början är att en ung man skjuter ihjäl sin fästmö och hennes älskare. Därefter fortsätter utredningen under en längre tid samtidigt som vi får följa händelser som inträffar i Malmö under denna tiden. Vi får bland annat vara med om de kravaller som utlöses under nyårsnatten och vi får lära oss mer om kommunismen och den stora skräcken om hotet ifrån höst, Stalin och hans anhängare.  Arbetarnas villkor, arbetskraftsinvandring och framväxten av de fackliga rörelserna återberättas på ett mycket spännande sätt där detta på ett snyggt sätt vävs in i själva deckarhistorien.

Framemot mitten av boken dyker nästa fall upp då ett spädbarn hittas dränkt i Pildammsparken i Malmö.   Det är långsamt tempo i Set Mattsons böcker och jag gillar det verkligen då historien får tid på sig att växa och där vi får lära oss väldigt mycket nytt. Detta är inte bara en deckare utan även en historisk roman om en speciell tid i Malmö och omnejd, de där åren precis efter krigsslutet men med ett nytt hot som nalkas i fjärran. Det är denna träffsäkra skildring av Malmö som gör läsningen extra njutbar tycker jag, det är en tätt skriven berättelse som trots sitt långsamma tempo ändå har ett ständigt driv. Härlig läsning och jag ser framemot att få läsa nästa del i denna serie.

2 kommentarer:

  1. Jag lyssnade på första boken, men tyckte den var för seg för mig. Var så väldigt noggranna beskrivningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant det, Mattson gillar verkligen detaljer! Men ibland gillar jag sådana böcker, där läsningen tar lite tid. Avkopplande på något sätt =)

      Radera