torsdag 10 september 2015

Arra: Legender från Lavora av Maria Turtschaninoff

Maria Turtschaninoff, Arra: Legender från Lavora 


Handling:
Arra är det yngsta barnet i en fattig familjs stora barnaskara. Ingen har tid att prata med henne eller uppmärksamma henne, så hon växer upp utan att tala. Alla tror att hon är dum, ofärdig. Men Arra bär på märkliga förmågor, förmågor som kan komma att avgöra hela Lavora öde. Först måste hon bara lära sig att kontrollera dem ...
”Hittills hade Arra levt ett lyckligt, omedvetet liv med sin skog och sin bäck och sina sånger. Ändå hade inom henne funnits en längtan efter att någon skulle se på henne. Men nu då blickarna kom gjorde de ont. Hon vred huvudet åt sidan och försökte gömma sig bakom manen av svart hår. Denna lilla rörelse var för de andra beviset på att hon var ofärdig, konstig.”

Vad jag tyckte:

WOW! Arra är en så fantastisk bok och jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska kunna förklara för er varför ni bara måste läsa den! Bokens snirkliga och vackra språk, Arras stumma liv och det som hon får genomlida, Arra som växer och förändras, Arra som kan höra världens sånger, bildvävarna,  den smygande kärleken och den hemliga vänskapen, allt detta är element i boken. En bok som skulle kunna sägas vara lätt fantasy men väldigt lätt, vi har förvisso en påhittad värld men tiden känns mer rent medeltidaktig än fantasyaktig. Jag slukas av boken och när den väl är slut så bläddrar jag genast tillbaka och läser om vissa bitar. 

Maria Turtschaninoff har skapat en sagolik och skimrande vacker berättelse om utanförskap, ensamhet, förtvivlan och sorg men som också rymmer hopp och ljus. Det gör faktiskt ont att läsa om Arra, gråten ligger på lur under många tillfällen men även värme och leende allteftersom berättelsen fortlöper. 


Läs själva och upptäck denna pärla till bok!

4 kommentarer:

 1. Visst är den fin, älskar den. Har varit på väg att läsa Anaché flera gånger men något kommer emellan varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt ljuvlig! Jag vill också läsa fler av författaren men ännu inte kommit mig för det.

   Radera
 2. Jag tycker att Arra är den bästa boken av henne hittills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt sugen på att läsa flera av författaren!

   Radera