torsdag 10 september 2015

Leon & Louise av Alex Capus

Alex Capus, Leon & Louise

Handling:
"Vid den tiden, då min farfar först lärde känna Louise Janvier, var han sjutton år gammal. Jag föreställer mig gärna hur han, som en ganska ung man, våren 1918 i Cherbourg band fast sin koffert i förstärkt papp på sin cykel och lämnade sin faders hus för gott".

Så börjar Alex Capus sin kärlekshistoria, som tar slut först den 16 april 1986 med Léon Le Galls begravningsgudstjänst i Notre-Dame. Denna morgon dyker den lilla vithåriga damen upp, som ett hemlighetsfullt vittne från det förflutna, och med bestämda steg banar hon sin väg förbi familjemedlemmarna och fram till den öppna kistan.

Den franska Atlantkusten under första världskriget: två unga människor blir förälskade, men rycks ifrån varandra under ett våldsamt flygangrepp. Båda håller den andra för död; Léon gifter sig, och Louise, med sitt lidelsefulla temperament och omättliga begär efter självständighet, går sin helt egna väg tills de av en ren tillfällighet möts igen i Métron, 1928 i Paris

( Text ifrån förlagets hemsida)

Vad jag tyckte:

Jag föll inte riktigt för denna boken, inte så som jag hade trott. Det är en intressant och vacker berättelse om kärlekens starka krafter samtidigt som det är en skildring av båda världskrigen faktiskt.

Det som gjorde att jag hade svårt att ta mig till berättelsen är att dels är berättelsen utformad som så att den återberättas av ett barnbarn till Léon. Det skapar en distans till honom som person och jag får inte riktigt grepp om honom. Louise får mest komma till tals via brev och i korta stycken. Jag känner inte riktigt att jag förstår varför de två faller för varandra och vad som gör att de drivs till att göra det de gör. Alex Capus skriver dock skickligt vilket gör att läsning ändå blir en trivsam och underhållande upplevelse. Stundtals så lyckas Capus locka in mig i berättelsen och då ser jag hur charmig och finstämd den är, men ändå så känner jag en distans till det hela. Capus berättar lättsamt och med viss humor som gör att boken på det stora hela är angenäm upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar