torsdag 21 april 2016

Glastronen av Sarah J Mass

Sarah J Mass, Glastronen
Rec-ex ifrån Modernista förlag, Tack!

Handling:
I kungadömet Adarlan – där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand – kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott.
Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.

Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.

Vad jag tyckte:
Jag hade höga förhoppningar på Glastronen eftersom jag tyckte det verkade spännande med en lönnmördare som huvudkaraktär. Sedan gillar jag ju fantasy så jag hoppades på något riktigt bra. Men tyvärr fick jag inte det. Det har kommit en rad spännande och intressanta fantasyböcker som verkar rikta sig mot unga vuxna på sistone, Röd drottning av Victoria Aveyard är en av dem tex och jag hade väl trott att Glastronen skulle vara något åt det hållet. Men Glastronen lyckas inte få till det helt och hållet, det griper inte tag ordentligt och fångar inte mig som läsare ordentligt.

 Jag gillar Celaena som karaktär men tycker att hon hålls tillbaka och får inte visa vem hon egentligt är. Det blir för mycket förklaringar och för lite gestaltningar tycker jag. Författaren pratar väldigt mycket om hur farlig Celaena är och hur mycket ondska som verkar ruva i det märkliga glasslottet men hon visar aldrig det för mig. Utan istället hamnar fokuset på romantiskt tjafs mellan kronprinsen och Celaena med en svartsjuk kapten Chaol som inte verkar veta om han tycker Celaena är det mest avskyvärda som finns eller det ljuvligaste som finns.... Där i mellan så spelas det också lite biljard.... Den karaktär jag finner mest spännande är Prinssessan Nehemia men hon har bara en sidoroll än så länge. Denna biten jag gillar jag väldigt mycket är om hur Celaena och Nehemia sakta bygger upp en varm och innerlig vänskap, trots alla de mörka hemligheter de bär på.

 Jag saknar också mer tydliga skildringar över landet och miljöerna, jag får inte tillräckligt med information för att bilda mig en tydlig bild av landet Adarlan.  En sak jag verkligen gillar är att Celaena  älskar böcker, det är fin detalj.

Sedan vet jag inte om det är författarens egna språk eller om det är översättning som inte håller för språket känns så uppstyltat och stelt. Det finns inget jämnt flöde i texten utan det känns som jag hela tiden fastnar när jag läser. Dessutom finns det märkliga direktöversättningar som tex att Celeana byter om och helt plötsligt står i bara småkläderna.... det engelska ordet är väl smallclothes och betyder underkläder så varför översätta det med småkläder?

Trots att jag låter så negativ så tyckte jag ändå på det stora hela att det var en bra bok,  inte den bästa jag läst men jag gillade det ändå så pass mycket att jag kommer läsa bok två. För jag vill gärna veta vad som händer med Celaena, Dorian och Chaol. Glastronen är en mörk berättelse om en maktgalen kung som terroriserar sitt folk och tvingar dom till lydnad samtidigt som han själv lever i ett lyxigt glasslott. Sarah J Mass lyckas väl med att väva in både humor och värme i det mörka och det blir rätt bra framemot slutet trots allt. En hyfsat bra fantasy bok som jag hoppas på ska utvecklas i bok nr två,

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte börja med denna nästa vecka om jag hinner klart med allt jag ska läsa innan dess. Får se om jag håller med, det där med språket låter dock inte så kul...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske du tycker tvärtom vad jag tycker! Alla läsare upplever olika om samma bok ju. =)

      Radera