onsdag 13 april 2016

Hallahem: Sveket vid sjön av Trydal & Åhlin

Susanne Trydal & Daniel Åhlin, Hallahem: Sveket vid sjön
Rec-ex ifrån författarna/ Hoi förlag, Tusen tack!

Sveket vid sjön är del två i en serie, så om du inte läst första boken Staden under berget så kan det förekomma spoilers nedan.

Handling:
Bortbytingarna Tilda och Torun har tillsammans med sina vänner lyckats rädda vittrornas stad Hallahem undan människornas förstörelse. Men nu har ett betydligt farligare hot vaknat. Ett uråldrigt sällskap som i hundratals år jagat skogarnas väsen är nu vitterfolket på spåren. Sällskapets anhängare finns närmare än flickorna någonsin kunnat ana. Vem kan de egentligen lita på?

Dessutom ställs de inför ännu fler nya utmaningar och frågor som kräver svar. Vart tog deras vän Grim vägen efter skalvet i berget? Och hur ska både vittror och människor handskas med skogsrån och sjörån som blivit allt aggressivare?

Vad jag tyckte:
Jag blev riktigt förtjust i den första boken i serien, den som heter Staden under berget ( läs mer om den Här). Så jag blev riktigt glad när jag fick ett mail ifrån författaren Susanne Trydal med en förfrågan om jag också ville läsa bok nr två.  Det är alltid lite ängsligt att ta sig an en andra bok i en serie där man verkligen älskade bok ett, det kan ju så lätt bli pannkaka av allt. Men denna gång hade jag inte behövt oroa mig för samma underbara känsla som jag fick i bok fick jag även med bok två.

I Sveket vid sjön så fördjupas både berättelsen och karaktärerna på ett mycket intressant sätt. Jag upplever bok två som mörkare än bok ett eftersom här lyfts ännu mer fram hur illa det kan gå när fördomsfullhet får råda. I Sveket vid sjön så finns det både svek och förlust men också varm och innerlig vänskap.  Författarna är riktigt skickliga på att beskriva Tilda och Toruns vänskap på ett fint sätt men också kamratskapen med Auda och Torke är spännande att läsa om. Samtidigt så lyckas de också på ett träffsäkert sätt skildra vänskapen och de där första pirrande förälskelsekänslorna mellan Tilda och Johannes är så söta.

Jag älskar hur mixen av nordisk mytologi och vanlig vardag som blandas på ett mycket bra sätt.  Jag blir också arg när jag läser om Vakarna och deras oresonlig hat mot ett folk, ett hat byggt på bara det faktum att de andra är annorlunda och inte följer samma normer som anses vara rätta. Ett ämne som är skrämmande aktuellt och som vävs fram på ett tydligt sätt men ändå på ett lättfattligt sätt så att de yngre läsarna kan förstå på ett bra sätt. Sveket vid sjön skulle mycket väl kunna skapa många intressanta frågor och samtal hos yngre läsare kring tillhörighet och om att vara annorlunda. Och om att det faktiskt är ok att vara annorlunda. Även om inte alla kan förstå dig eller ens acceptera dig så är du ok precis som du är.

Sveket vid sjön är ett spännande äventyr med många intressanta element där jag framförallt älskar hur fint kamratskap uppvisas och vikten av vänskap har stor betydelse. Den nordiska mytologin är oerhört fascinerande att läsa om och jag kan varmt rekommendera serien både för barn och vuxna. Det är vemodigt att behöva slå igen boken och veta att det är över för denna gången, nu återstår bara väntan på den tredje delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar