torsdag 9 juni 2016

Små stora lögner av Liane Moriaty

Liane Moriaty, Små Stora lögner
Rec-ex ifrån Albert Bonniers förlag, Tusen tack!

Världsomsegling på 366 dagar)

Handling:
Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll.

Men under ytan kokar det.

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Madeline har händerna fulla med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne (hur är det möjligt??). Men hon kan inte låta bli att samtidigt kasta sig in i intrigerandet mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan. Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste backar förstås upp Madeline, men har verkat mer virrig än vanligt på sistone - kanske inte så konstigt med två helvilda tvillingpojkar där hemma och en man som ständigt är på resande fot. Eller finns det något som Celeste inte berättar?

När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll ..Vad jag tyckte:
Titeln på boken säger egentligen allt, detta är en bok om små och stora lögner och framförallt om konsekvenserna som kommer ifrån lögnerna. Boken inleds med att vi får veta att på den stora frågesportskvällen som skolan anordnar så kommer något tragiskt att ske, någon kommer att dö men vi vet inte vem och vi vet inte varför. Därefter går vi tillbaka i tiden, ca 6 månader innan frågesportskvällen och stegvis närmare vi oss den tragiska händelsen igen. Vi får följa tre kvinnor, tre helt olika kvinnor under denna tiden. Jag tycker det är bra att författaren valt tre perspektiv på händelserna för det ger oss en mer enhetlig bild av historien. Liane Moriaty är mycket skickligt på att bygga intressanta och trovärdiga karaktärer och tillsammans med en livfull gestaltning så blir detta en bok som är ytterst trevlig att läsa. Jag älskar skildringen av den idylliska förorten där alla känner alla, där man möts på det charmiga lilla cafét vid stranden och där livet bakom de vita staketen känns så otroligt perfekt. Men bakom ytan så döljs det lögner, svek och många mörka hemligheter.

Kontrasterna som Moriaty lyckas så väl med bidrar till att läsningen blir riktigt spännande där man bara måste få läsa ett kapitel till! Det mörka blandas med varsam hand med en syrlig och vass humor som bidrar till att lätta upp det mörka och hemska.  Små Stora lögner är en välskriven roman med en skickligt sammansatt intrig och med levande karaktärer. Väl värd att läsas!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Visst var den det! Har gillat båda Liane Moriatys böcker. Hoppas på att det kommer fler av henna på svenska snart.

      Radera