torsdag 7 juli 2016

Tänk om: Seriösa svar på absurda hypotetiska frågor av Randall Munroe

Randall Munroe, Tänk om: Seriösa svar på absurda hypotetiska frågor


Handling:
Från vilken höjd behöver man släppa en köttbit för att den ska vara färdiggrillad när den når marken?
Kan man använda uppochnervända kulsprutor som en jetpack?
Går det att bygga en bro av Lego över Atlanten?


I jakten på svar använder Munroe avancerade datorsimuleringar, gräver djupt i militära arkiv, pratar med kärnkraftstekniker, analyserar Star Wars-filmerna med ett stoppur, ringer sin mamma och bildgooglar djur. Munroes svar är precisa och underhållande när han förklarar allt ifrån möjligheten att hitta en eventuell själsfrände, till de många hemska sätt du kan dö på om du blandar alla grundämnen.
Vad jag tyckte:
En galen bok som tar helt absurda frågor på fullt allvar, frågorna ovanför är bara ett litet smakprov (Hämtat ifrån förlagets hemsida) En vansinnigt rolig bok som illustreras av små streckgubbar.  Nu är det ett bra tag sedan jag läste boken och en stor del har fallit ur minnet. Men jag vill ändå säga att jag tycker boken är läsvärd för alla som är vetgiriga och nyfikna på det mest konstiga frågorna.  Randall Munro har också en egen hemsida som miljontals besökare varje vecka, sidan heter xkcd.
Boken är relativt lättläst och Munroe förklarar enkelt och tydligt, även om han ibland skenar iväg i sina förklaringar och tappar bort mig på vägen genom att använda alltför svåra begrepp. Så trots det är det en härlig bok som genererar en hel del skratt, Munroe har en skön humor som tilltalar mig. 

6 kommentarer:

 1. Kul ide också. Hade en uppgift i historia i gymnasiet som gick ut på att skriva en Tänk om-uppsats. Utgå ifrån fakta i analysen men hitta på delar. Typ; Tänk om Hitler aldrig hade fötts? Tänk om Jesus hade varit kvinna? Hela grejen är kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande med "tänk om"!

   Radera
  2. Visst är det spännande med "tänk om"!

   Radera
 2. Låter så kul! älskar den där typen av böcker :)

  SvaraRadera