onsdag 30 maj 2012

John Verdon, Tänk på ett tal

Dave Gurney är en pensionerad kriminalkommissarie som en dag får ett besök av en skolkamrat ifrån collegetiden. Mark Mellery har ett ovanligt problem som han vill ha hjälp med. Någon skickar honom mystiska dikter som är fulla av hotfulla anspelningar om Marks tidigare liv som alkoholist. Breven är alla skrivna på vers och det ena avslutas med "Strax ska du få se hur väl jag känner dina hemligheter, tänk på ett tal vilket som helst upp till tusen och öppna det lilla kuvertet".  Mark väljer 658 och när han öppnar det lilla kuvertet skriver den anonyma personen " Förvånar det dig att jag visste att du skulle tänka på 658?" Vem är det som skickar dess märkliga brev till Mark, vem döljs bakom den märkliga signaturen X Arybdis och hur kan denna någon känna till något om Mark Mellery? Mark Mellery vädja till Dave om hans hjälp som till en början inte tar breven på allvar. Men snart inser Dave att brevskrivaren inte bara är slug utan även livsfarlig. Mark Mellery hittas nämligen mördad, halsen är uppskuren. Och snart dyker det upp fler offer för den mystiska brevskrivaren. En intensiv katt-och råttajakt tar sin början där även Dave Gurney hamnar i livsfara när han bistår polisutredningen. 

Detta är en otroligt skickligt skriven debutbok, jag fastnar direkt och läser noga om de mystiska breven med alla sina dolda ledtrådar. Jag försöker förstå vem som skrivit de och varför. Dave Gurney är en mycket intressant karaktär att lära känna, han försöker inte enbart lösa fallet. Han vill även förstå varför och om där finns någon dold meningen bakom breven.Dave är en grubblande person och alla hans år inom polisen har satt sina mörka spår. Han rannsakar ständigt sig själv och de beslut han tar, för att försöka förstå hur vissa saker har kunnat hända. Hans fru vill eller kan inte förstå honom och det irriterar honom djupt. 

Så samtidigt som vi läsare försöker lösa gåtan så försöker Dave även lösa livets gåta. Jag gillar även det sidospår som handlar om att Dave Gurney blivit en konstnär efter pensioneringen. Han använder sig av polisfotografier av ökända seriemördare och försöker få fram deras ondska som ligger på lur i deras ögon. Det är en intressant tanke och det är fascinerande att följa Daves tankegångar kring detta. Visst finns där en del klicher såsom Daves gamla arbetskamrat och tillika den som kommer att leda fallet längre fram i boken, han känns lite som en karikatyr emellanåt. Men det stör inte för mycket utan man fastnar ändå.  Jag ser framemot en eventuell fortsättning för detta är en riktigt bra bok och det är väldigt spännande att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar