söndag 19 december 2010

Giles Blunt, När du läser detta

Giles Blunt är en kanadensisk författare och han har skrivit fyra deckare med kriminalkommissarien John Cardinal. Böckerna utspelar sig i Kanada, i  Algonquin Bay. 
Denna är den fjärde boken och det är en väldigt tragisk bok där Cardinal själv får spela huvudrollen. Och sanningen som han letar efter är inte vacker. Boken börjar med att Cardinals älskade hustru dör, ett självmord tror alla eftersom Catherine är psykiskt sjuk. Denna historia har man fått följa genom alla dom andra böckerna, man har fått känna på Cardinals sorg och förtvivlan men även lärt känna hans djupa kärlek till sin hustru. Dock tror inte Cardinal på att hans Catherine har tagit livet av sig och han ger sig ut på en farlig jakt efter sanningen. Det är en mörk historia vi får ta del av och precis som i dom andra känns historien äkta, karaktärerna  livfulla och miljöerna dramatiska och vackra. Det känns vemodigt att serien verkar vara slut här, jag hade gärna umgåtts mer med John Cardinal, hans partner Lise Delemore och dom andra personerna i Alqonquin Bay. I denna bok får faktiskt Lise ta en större plats än i dom andra böcker då hon får ett fall av barnpornografi att reda ut, ett fall som senare visar sig vara en del av Cardinals egna sökande. Den historia som vecklar ut sig är otroligt obehaglig och förövaren som Blunt låter komma till tals ( inte kursivt dock och inte anonymt, så egentligen vet jag som läsare väldigt tidigt vem som är förövaren men det är inget som stör mig alls då det hjälper att föra historien framåt) är en otroligt slipad och kall människa som inte känner någon som helst empati eller medkänsla för andra människor.
 
Med denna serie bör man börja med den första boken Fruset offer för att bättre kunna följa med i historien. Men letar man efter något nytt i deckargenren tycker jag man ska ge Blunt en chans, det är trovärdiga historier, levande karaktärer och det känns mänskligt. Cardinal känns varm och äkta. Det är inte några actionfylld böcker även om det förstås finns spänning nog för att driva på läsaren ordentligt, fallen känns också trovärdiga och miljöerna i Kanada känns annorlunda och intressanta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar