tisdag 23 april 2013

Stiefvater levererar ännu en gång!

Kretsen, Maggie Stiefvater

Jag föll handlöst för Stiefvaters serie om Mercury Falls vargarna, Grace, Sam, Cole och Isabel är fortfarande med mig och jag läste sista delen med vemod över att det nu var över. Jag vet att Stiefvater gett ut en bok till innan denna, Dödsritten men den har jag ännu inte våga läsa. Jag var rädd att den inte skulle nå upp och att min beundran för Stiefvater skulle få sig en törn, att hon inte skulle kunna ge mig en lika stor och fin läsupplevelse som hon gav mig med Mercury Falls- serien. Men så en dag stod där en ljusblå bok med en stor tecknad korp i hyllan för nya böcker på mitt lilla bibliotek. Det var Stiefvaters nya serie Kretsen som kallade på mig och pockade på min uppmärksamhet så den fick följa med hem. Jag började läsa och återigen föll jag handlöst! Hon lyckades trollbinda mig ännu en gång!


Denna gång tar hon mig med till en liten stad vid namn Henrietta där Blue bor. Blue är inte riktigt som alla andra, hon lever med sin mamma och en mängd mostrar av olika slag, det i sig är inte så märkvärdigt kanske men när man då berättar att Blues mamma och tillhörande mostrar alla är medium då blir det genast lite annorlunda. Dock så är Blue inte alls synsk på något sätt dock så har hon en annan gåva ( jag kommer inte ett bättre ord för det)  och det är att hon kan förstärka de andras synskhet så att de uppfattar allt det där som finns vid sidan om oss mycket klarare och tydligare. Blue är en härlig person att lära känna, hon känns trygg med sig själv och hon har skinn på näsan. Blue kommer dock få en uppenbarelse, hon ser för första gången en ande och detta sker på Sankt Markus afton. En natt då man kan se andar och de andarna är de personer som kommer att dö under det följande året. Anden Blue ser är en ung man, en man hon alldeles snart kommer möta i verkliga livet. Och den vetskapen kommer väga tungt på Blues axlar. För Blue har ända sedan hon varit liten fått höra att när hon kysser sin sanna kärlek så kommer antingen den personen eller Blue att dö. Är denna anden just den unge mannen som är Blues sanna kärlek?  Denna unge man som visats sig för Blue är Gansey. Han är tillsammans med sina vänner  Ronan, Adam och Noah elever vid en prestigefyllda privatskolan, de är "Ravenboys" ( Korppojkar). De har slagits sig samman för att leta rätt på en mytomspunnen begravd kung som sägs finns någonstans Amerika, ledtrådarna måste hittas och svar måste sökas på alla de frågor de unga pojkarna har. Och strax så möts Blues vägar med dessa pojkars väg, och de skapar en tyst överenskommelse. De ska tillsammans ge sig ut för att hitta svaren och för att hitta denna mystiska kung, den "sovande" kungen som kan ge dem svar på allt de vill veta.

Detta är så himla bra skrivet, det känns äkta och naturligt. Samspelet mellan de unga männen och senare mellan de och Blue är intressant och komplext. Jag är faktiskt mest förtjust i Adam, han hör inte riktigt hemma i de andra rika och priviligerade värld. Han är arbetarklass med ett hem som är fyllt av våld och problem. Men han har gett sig den på att han ska skapa sig själv ett bättre liv, han slet hårt för att komma in på privatskolan då han visste att han via den utbildningen har störst chans att komma vidare och komma bort. Han sliter hårt hela tiden och hans stolthet står ofta i vägen för honom. Jag gillar även de andra pojkarna, Ganesy verkar vara en mycket härlig person, stolt och stark. Ronan är en butter ung man, sur och ofta elak. Noah i sig är ett kapitel för sig, läs boken så förstår du! Och underbara Blue! Ja jag är förälskad i denna boken och jag känner mig rätt fangirlig när det kommer till Stiefvater!  Boken är fylld av detaljer som alla är väl uttänkta och alla fyller de en funktion, läsningen känns aldrig tung utan det flyter på fint hela tiden. Som läsare är det bara till att följa med och njuta av färden. Alla personer känns välkomponerade och man får snabbt grepp om varje individ som är med i boken. Även Blues mamma och alla hennes mostrar är fint återberättade och man får genast en härlig känsla av dem. Jag längtar nu väldigt mycket efter del två i denna serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar