måndag 29 april 2013

En ömsint historia

Kader Abdolah, Dagbok i kilskrift


Boken handlar dels om en far-son relation och dels är det en finstämd skildring av ett lands historia. Vi får möta Agha Akbar och hans son Ismael. De bor i Saffransbergen i Iran. Agha är dövstum medans Ismael är "normal". Det blir Ismael uppgift att hjälpa sin far till rätta här i livet, visa honom vägen och förklara för honom vad som händer. Aghas mor lärde Agha ett enkelt teckenspråk när han var liten men det räcker inte alltid till. Ismael växer upp, börjar studera och lär sig mer om sitt land och omvärlden. Snart känner han att han måste gå vidare, släppa taget om fadern och stå på egna ben. Det blir en svår brytning mellan de två och det kommer bli en krock där den gamla tiden med Agha som representant krockar med den nya tiden där Ismael står som representant. Ismael hamnar i motståndsrörelsen och tvingas fly.


Många år senare befinner sig Ismael långt bort, i ett helt annat land där han försöker tyda sin fars mycket märkliga dagböcker. Det är dagböcker skrivna med kilskrift, en kilskrift som Agha själv uppfann. 

Detta är en mycket vacker och finstämd berättelse, ömsint berättas om kärleken mellan far och son. Lika ömsint tas de brytningar upp som kommer ske mellan dem. Detta är även en vacker och stark berättelse om Irans historia. Författaren själv är ifrån Iran och var verksam i motståndsrörelsen där innan han tvingades fly. Han skriver under pseudonym, Kader och Abdolah var två vänner som blev mördade i Iran. Författaren lever nu i Nederländerna och skriver helt på nederländska. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar