måndag 29 april 2013

En annorlunda spänningsroman.

Stefan Spjut, Stallo 


Stallo är en annorlunda bok då den faktiskt handlar om troll i de norrländska skogarna. Gunnar Myren, en välkänd naturfotograf fångar något på en bild, något som inte borde kunna vara där. Detta var på 80-talet och Gunnar känner på sig att det han fångat på bild är något okänt och kanske rent av farligt. Många år senare så fortsätter hans barnbarn Susso Myren att forska kring denna bild och andra liknande fenomen. En dag så får hon ett samtal ifrån en äldre dam som sett en liten och krum gubbe smyga omkring henne hus. Är han möjligen ett troll? När så ett litet barn blir bortrövat hamnar Susso i något som kommer att visa sig vara väldigt farlig och det blir en jakt kors och tvärs över hela Sverige.


Stalo är enligt Wiki en gestalt i den samiska mytologien, där framställt som en jätte, en demon eller som ett troll. De beskrivs ofta som storväxta, ondskefulla och sluga.  I boken förekommer även något som kallas skrymt, ett slags varelser som är trolliknande. Oknytt helt enkelt. 

Boken tar sin början på 70-talet och handlar om en ung mamma som tillsammans med sin lilla son besöker en avlägset belägen sommarstuga i de norrländska skogarna. Sonen blir kidnappad och försvinner ut i mörkret. Därefter tar Susso vid och fortsätter berättelsen tillsammans med en annan berättarröst. Detta är en tjock bok, den landar på ca 600 sidor och ibland blir det lite för mycket av det goda. Ibland kunde det rensats bort en hel del men historien i sig är så otroligt spännande att man inte kan sluta läsa. Jag är fascinerad av den nordiska mytologien och tycker denna bok känns nytt och eget. Stefan Spjut är en mycket begåvad författare som kan konsten att få en grå och trist vardag fyllas sakta ,sakta med ren skräck. Jag känner lite King-vibbar här faktiskt, detta med att låta vardagen bilda fond åt ett skräckscenario. 

Boken ska tydligen bli film någongång under 2014 sägs det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar