söndag 24 november 2013

Instängd och avskärmad ifrån omvärlden

Stephen King, Under kupolen

Chester Mills är en liten sömnig stad på den amerikanska landsbygden. Där livet går sin gilla gång och där alla känner alla. Men så en dag stängs den lilla staden av ifrån omvärlden av en att en kupol sänks ner över deras lilla stad.  Detta kraftfält skärmar av så att ingen kan ta sig ut ur staden och ingen kan heller ta sig in. Invånarna i Chester Mills är helt isolerade. Ganska omgående påbörjas en söndervittring av gemenskapen mellan människorna. Rädslor sprids och oron växer. Big Jim, stadens sk starka man, vice kommunordföranden försöker med alla medel som står tillbuds ta över makten helt över invånarna. Till sin hjälp har han de nya poliser han själv valt ut. Sakta men säkert väver Big Jim sitt nät och det enda vi som läsare kan göra är att fortsätta läsa och hoppas på det bästa. I staden finns också f d armekapten och Irakveteranen Dale Barbara, allmänt kallad Barbie. Han var egentligen bara på genomresa, han hade tillfälligt arbetat som grillkock i den lilla staden och han var på väg att bryta upp. Men kupolen tvingar honom att stanna kvar*. Förutom dessa två karaktärer så vimlar berättelsen av olika karaktärer, vi har tex Rusty som ensam läkare försöker driva sjukhuset med några få medhjälpare, vi har Piper Libby, pastorn som slutat tro på Gud, vi har Julia som äger stadens tidning, vi har även Big Jims son Junior som inte är riktigt frisk och många många fler. Boken är ett myller av karaktärer men det går rätt lätt att hålla reda på de alla, King har även varit vänligt nog att skriva en lista i början av boken så om vi tappar bort oss är det lätt att kolla upp där.

Boken är en tegelsten, ca 1100 sidor och det tar lite tid att ta sig igenom men den är väl värd all möda. Det är en snyggt berättad historia som trots sin orimlighet med en mystisk kupol som sänks ner över en liten amerikansk stad, ändå känns helt rimligt. Om man istället ser Chester Mills inte bara som en liten stad, utan kanske mer som en bild över ex USA eller världen i sig. Då får vi en bok som är mer politisk än enbart en skräckhistoria. Staden är fylld av invånare med fanatiska åsikter om det mesta, vi har även djupt fanatiskt kristna ledaren Big Jim som styr som en diktator där ingen vågar ens andas utan hans tillstånd. Även som läsare känner man sig instängd, känslan av klaustrofobi dyker upp och man känner sig inlåst. För vart ska man ta vägen när man är instängd i under en kupol, du kan inte rymma, du kan inte fly och du kan inte gömma dig någonstans. De fundamentalistiska åsikterna är starka och där alla bör rätta in sig i ledet för att kunna leva drägligt, alla de som bråkar ställs utanför. Tankegångar som är väldigt skrämmande verkliga även utanför Kings fiktiva värld. Vädrets påverkan på invånarna tas även de upp i boken, det blir ju ett slags växthus med en hastigt stigande växthuseffekt, alltså lyckas King även få in miljöpolitiska frågor i sin historia. Det är så oerhört skickligt gjort och jag läsare kan inte släppa taget, jag måste få veta mer NU!

Jag som läsare kommer snart att tycka riktigt illa om vissa av karaktärer som är beskrivna så trovärdigt att man att känner ett djupt obehag över att behöva läsa om dem. King är en oerhört begåvad författare med en helt magisk penna. Som brukligt när jag läser Kings tegelstenar så får jag ta en bit i taget, sedan pausa med något annat lite mer lättsmält och snällt, för att ens orka ta mig igenom hans mörker och hans detaljerade världar.Inte för att King är dålig, utan för att han är helt enkelt för bra för att beskriva mörkret hos människorna och världen. 

Boken finns även nu som tv-serie, den sänds/ har sänts på kanal fem tror jag. Får bli att köpa boxen sedan när den kommer ut. 

* Kan denne Barbie vara en lite snygg vinkning till Jack Reacher, Lee Childs fiktiva karaktär? En karaktär som King verkar gilla rätt mycket om man nu ska gå efter de blurbar han skrivit på Childs böcker om Reacher. Dock så omnämns Reacher med namn vid ett tillfälle i boken och det är snyggt gjort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar