måndag 7 augusti 2017

Ung kvinna saknad av Clarie Douglas

Clarie Douglas, Ung kvinna saknad  
Översättare: Carla Wiberg

Handling:
En natt för tjugo år sedan försvann Sophie Coller. Hon lämnade ingenting efter sig, förutom en ensam sneaker på den gamla piren och ett stort tomrum i hjärtat på sin bästa vän Francesca. Nu har en kropp hittats, och Francesca dras tillbaka till den kuststad som hon så länge försökt glömma. Kanske kommer sanningen om vad som hände Sophie till sist att komma fram. Ändå börjar Francesca önska att hon inte hade återvänt.

Vart hon än vänder sig möter hon spöken ur sitt förflutna. Samma gamla ansikten, samma tillhåll, som i hennes ungdom. Men om någon vet vad som faktiskt hände Sophie den där kvällen måste hon ändå få veta. Det är bara det att den sortens avslöjanden kan kosta en allt man håller kärt: familj, psykisk hälsa, till och med livet


Vad jag tyckte:
Ung kvinna saknad är en spänningsroman med ett lågmält tempo men där spänningen absolut inte saknas. Långsamt, lager för lager avslöjas sanningen om det som har hänt.  Ung kvinna saknad är stämningsfull med en stark ton av vemod och sorg. Jag gillar att följa Francesca både då och nu, se skillnaderna och hur minnet kan skapa falska bilder av det förflutna samtidigt som det man tror sig har sagt och gjort visar sig skilja sig när man granskar det förflutna när åren gått. Perspektiven skifta genom att man följer Sophies dagboks anteckningar skrivna för 18 år sedan men i nutiden är det Francesca som har rösten i nutiden.

Mörka skiftningar och stämningsfylld atmosfär skapar en läsvärd och spännande roman som är lättläst på ett bra sätt. Det finns en touche av det övernaturligt, en liten doft av spökhistoria som verkligen passar väl in. Det tar inte över utan bidrar bara till att skapa den mörka stämningen och lägger ett lager av mystik över det hela som är riktigt välgjort. Jag tycker författarens val av plats är riktigt bra, en typisk engelsk kuststad som om somrarna är fylld av liv och rörelse och folk men under vintern är tom och ödslig. Perfekt scen för just denna historien!


Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Louise Bäckelin förlag, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Mysterierna, Vargnatts bokhylla, I hyllan, Just nu Just här

1 kommentar: