torsdag 31 augusti 2017

Pappas pojke av Emelie Schepp

Emelie Schepp, Pappas pojke  

Handling:
En varm sommarkväll ringer en sexårig pojke till sin pappa. Skräckslagen berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Det är det sista som hörs från pojken innan han försvinner spårlöst
Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen av det komplicerade fallet. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander försöker hon ta reda på vad som ligger bakom försvinnandet. Och ju närmare sanningen de kommer desto mer personlig blir utredningen för Jana. Hon inser att det är bråttom, mycket bråttom, att hitta pojken.
Samtidigt begär den skoningslöse Danilo Peña att Jana ska besöka honom i häktet. När hon till slut går med på att träffa honom kastas hon in i en fruktansvärd kamp på liv och död, där allt sätts på spel och ingen går säker.
Vad jag tyckte:
Fjärde boken om åklagaren Jana Berzelius som bakom den polerade ytan och de strikta kläderna döljer många hemligheter. Ingen av hennes arbetskamrater skulle någonsin kunna tänka sig att Jana Berzelius är en kvinna som man bör akta sig för. Hon kan komma in i ett rum, möta en misstänkt och utan vapen hitta minst ett dussintals sätt att oskadliggöra denna individ.( Tänk vilket team hon, Lisbeth Salander samt Leonora från Rognebys böcker skulle bli!)  Men Janas historia som vi läsare fått ta del av under hela serien gör också att jag som läsare förstår mig på henne. Kanske inte alltid och ibland litar jag inte riktigt på henne men jag förstår henne bättre nu i den fjärde boken än vad jag gjorde i bok ett. Detta är en serie som bör läsas i rätt ordning och har du inte läst någon bok så bör du inte läsa mer här då det kan förekomma spoilers.

Emelie Schepps serie om Jana Berzelius handlar om mycket mer än bara Jana. I Schepps böcker får vi knivskapar, intelligenta och actionspäkade deckare som bjuder på välgenomtänkta intriger, färgstarka karaktärer och skarpsinniga iakttagelser av samhällets baksidor.  I Pappas pojke så får Jana stå tillbaka lite och vi får istället mer av själva deckarfallet som sådant.  Ett fall som verkligen får det att isa i magen och kalla kårar ila längs ryggen. Det är en mångbottnad berättelse med fler nyanser än vad man kunde trott i början av boken. Själva sluter gav mig en hel del funderingar och tankar faktiskt.

Jag gillar verkligen denna serien skarpt och det är tråkigt att ha läst ut den fjärde delen redan. Jag vill ju ha mer nu omedelbart!

Betyg: 5/5
Boken kommer från: Rec-ex från Harper Collins förlag, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Lottens bokblogg, Boklysten

2 kommentarer:

  1. Hmm, de två första böckerna har jag läst och tyckte om. Ska kanske ta tag i trean?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gillat alla delar i denna serien faktiskt =)

      Radera