lördag 15 september 2012

Förbjuden kärlek

Lauren Oliver, Delirium

Amor deleria nervosa är en fruktad sjukdom som dessutom är väldigt smittosam. Sjukdomen har redan förstört världen och orsakat svåra problem. Den spred sig som en epidemi över hela världen men lyckligtvis så hittade forskarna ett botemedel. Så nu blir alla på sin 18 års dag botade ifrån Amor deleria nervosa. Amor deleria nervos är helt enkelt det vi kallar kärlek. Men i denna framtidsvärld så är kärleken förbjuden och eftersom kärleken är en smittosam sjukdom får den som är obotad inte lov att vistas ute sent på kvällarna, den obotade får heller inte umgås med det andra könet på egen hand, den obotade får inte lov att röra någon annan eller skratta för högt eller gråta för mycket. Allt för att förhindra sjukdomens spridning. Människorna som är botade lever dock ett tryggt och säkert liv, noga planerat av regeringen och där även din partner är noga utvald av regeringen för att försäkra att den fruktade epidemin inte bryter ut igen.


Lena är en ung tjej och alldeles snart är det äntligen hennes tur att bli botad. Hon ser fram emot den dagen med tillförsikt och förtröstan, nu ska hon ju äntligen kunna känna sig trygg och säker. Aldrig har hon tvivlat på att regeringen gör fel eller att bli botad skulle kunna beröva dig något. Lena har ju sett på nära håll hur illa det kan gå när någon inte blir korrekt botad. Så Lena väntar med iver på sin stora dag och räknar ner dagarna. Men så möter hon Alex, och han ser på Lena som hon är en dröm. Han tränger sig in i Lenas liv och hon vill bara har mer av honom. Nu vänds allt upp och ner för Lena. Sakta krackelerar omvärlden och Lena tvingas inse att allt är kanske inte så säkert som hon trodde. Och att regeringen kanske trots allt har fel.


Det är en skrämmande värld Lauren Oliver berättar för oss om, en känslokall och steril värld där människorna känns mer som robotar än levande varelser. Människor som inte längre har förmågan att känna kärlek till någon annan och där de lever noggrant uträknade liv. Lena är en naiv och osäker tjej som växer sig allt starkare fram emot slutet. Hon vågar tänka om och bryta mönstret. Platsen vi befinner oss på är USA men det är ändå inte någon främmande plats som är helt olika dagens USA. Jag gillar hur Lauren Oliver lyckas skapa en spänning som bara stiger hela tiden och hon håller sina läsare på tå hela vägen fram till slutet. Det är en bok man fastnar i och som man omöjligen kan lägga ifrån sig. Man vill bara fortsätta läsa för att nå fram till slutet. Där finns hela tiden ett driv och Lauren Oliver är duktig på att måla upp alla detaljer på ett intressant sätt. Nu längtar jag efter del två som bör komma på svenska i januari 2013. 

1 kommentar:

  1. Hej Helle
    Jag har lämnat ut din bloggadress till en del kolleger och andra som jag känner hoppas du får många besök.
    Pappa

    SvaraRadera