torsdag 20 september 2012

En mörk världJustin Cronin, Flickan ifrån ingenstans.


FBI-agenten Brad Wolgast och hans partner Phil Dolye reser runt i USA, för militärens räkning, och övertalar dödsdömda brottslingar att skriva över sig själva till dem. På sätt så får fångarna leva men måste först arbeta och hjälpa till på ett projekt. Vad detta projekt är för något får de dock inte veta, inte ens Brad och hans partner vet exakt vad det är.

Samtidigt får vi följa en ung mamma, Jeanette och hennes lilla flicka Amy, som kämpar för att ha tak över huvudet och mat på bordet. Jeanette har trasslat till det för sig och driver nu omkring i hopp om att kunna börja om någon annanstans. Via Jeanette så får vi även lära känna Syster Lacey, en nunna som på många sätt kommer ha en betydande roll för Amys historia.

På ännu ett annat plan, lite tidigare i historien, får vi följa en grupp forskare som av någon anledning gett sig ut i regnskogarna längs Amazonasfloden. Där söker de efter några försvunna människor men de söker också efter svar på odödligheten. Ett slags mirakelvaccin som skulle kunna bota dödliga sjukdomar och ge människor evigt liv.  Denna expedition är orsaken till att Brad och hans partner i nutid letar upp ”frivilliga” till det hemliga militärexperimentet. För de "frivilliga" behövs ju som försökskaniner men vad de inte förstått är att detta medel omvandlar de "frivilliga" till något oerhört skrämmande och ondskefullt. Jag finner faktiskt att dessa nya varelser, viraler eller pyrer som de kallas i boken, skapar medlidande hos mig. De är dödliga vapen skapade av ondsinta forskare som enbart har sitt eget väl för ögonen. Men dessa varelser var en gång i tiden människor och jag kan känna sorg för dem när historien fortsätter. 

Dessa tre historier vävs sakta ihop, bl a så kommer Amy och Brads vägar att korsas vilket är det första steget mot undergången. Alldeles snart så kommer den värld som vi känner igen vara borta för alltid och livet kommer att bli en evig kamp för att överleva. Det som släpptes lös ifrån militärens hemliga anläggning innebär att människan nu blir ett bytesdjur och de har väldigt små chanser att stå emot de rovdjur som nu härskar över världen.

Vi får alltså i första delen av boken följa händelserna som inträffar innan kraschen och vi får följa med i de händelser som leder fram till själva kraschen. Det är ett intressant grepp då man ofta i dystopier hamnar direkt in i den nya världen som trätt fram efter kraschen. Man får ofta inte hela händelseförloppet före kraschen återberättat för sig innan själva fortsättningen kommer. För efter första delen så förflyttar vi oss ca 100 år framåt i tiden och vi hamnar i en koloni av människor som lever i denna nya värld. Dessa människor är ju andra och även tredje generationen människor, de härstammar ifrån de första överlevarna ifrån den tiden då det fruktansvärda hände. I denna koloni finns det en grupp unga människor som blir dem vi får följa med när de måste ge sig av på en farlig resa. Dessa människor lever avskilt och isolerat utan att veta om resten av världen med har gått under. De vet inte heller om där finns fler överlevande där ute. De kan nämligen enbart resa under dagsljus så därför kan de inte heller ta sig så långt bort ifrån kolonin. 

Flickan från ingenstans är en kompakt bok späckad med detaljer och information. Ibland blir det en aningen segt, men Justin Cronin är tillräckligt begåvad för att kunna hålla kvar sin läsare hela vägen. Han gör det t ex med hjälp av att texten ibland bryts av till dagboksanteckningar och på så sett kan han låta flera dagar försvinna snabbt förbi. Jag läser med fascination och imponeras av Cronins förmåga att skapa ett sådant driv i historien. Men jag gillar även att det mänskliga får lov att ta plats. Frågor som handlar om kärlek och vänskap, som berör vardagliga ting och svåra val får stor plats. Jag är väldigt förtjust i dystopier eftersom jag gillar att läsa om hur människan kan överlever trots att världen gått under. Om vi nu bortser ifrån vampyrliknande rovdjur och zombier som i dystopier ofta är den vanligaste orsaken till att världen inte längre är igenkännbar, så kan faktiskt den värld vi lever i gå under. Inte idag och inte imorgon men fullt orimligt är det inte att t ex en massiv naturkatastrof kan sätta allt i gungning. Och det är det som gör att jag gillar dystopier, att få följa med när helt vanliga människor försöker överleva och bygga upp sin värld igen. Justin Cronins karaktärer känns så pass äkta att jag finner dem vara helt vanliga människor. De är inga hjältar som leker Rambo eller McGyver, utan de är helt vanliga människor. Justin Cronin har skapat en fullt trovärdig historia som är otroligt spännande och väldigt fascinerande. Och trots det massiva sidantalet, ca 900 sidor, så vill jag ha mer! Som tur är så är denna bok del ett av tre planerade böcker så om en tid så ska jag kunna få fortsätta min upptäcktsfärd i Cronins spännande värld.  Och även om du nu tror att det kanske inte är en bok för dig, då vampyrer och sådant inte är din kopp te, så släpp det och våga prova. De vampyrliknande rovdjuren finns där, de är ju trots allt orsaken till att världen gått under men den egentliga tonvikten ligger dock på människorna och deras överlevnad i den nya mörka världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar