tisdag 8 september 2015

Lewispjäserna av Peter May

Peter May, Lewispjäserna

Handling:
Fin Macleod – numera säkerhetschef på en privatägd egendom på Isle of Lewis – får i uppdrag att utreda en våg av illegal jakt på ön.
Hans efterforskningar återförenar honom med Whistler Macaskill, en lokal tjuvskytt som var Fins bästa kompis under tonåren. Whistler bär sedan länge på en stor hemlighet. Och när återföreningen tar en mörk, våldsam vändning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.

Vad jag tyckte:
En värdig avslutning på en fantastisk triologi! Men det är vemodigt att behöva lämna Fin Macleod och Lewis-ön, att inte längre få veta mer om honom och livet på en så isolerad plats. Dock är det skönt med författare som vågar avsluta en serie och inte bara fortsätta mata ut böcker slentrianmässigt.

 Denna sista delen rör sig precis som de andra i gränslandet mellan deckare och roman. Det finns ett brott, ett mord som begåtts men här är det precis som i de andra två ett mord som begåtts för många år sedan. Och som först nu uppdagas. I Lewispjäserna så kommer fallet att kopplas tätt samman med Fins uppväxt. Speciellt under den sena tonåren och framåt. Kärleken finns också med här och vänskap som är starkare en något annat. Lojalitet till sina vänner och sin familj är också det centrala teman. Sedan spelar även platsen sin vanliga roll, detta säregna landskap som ligger så isolerat och där folket på öarna skapat sina egna band och där deras liv är tätt knutna till det karga och ibland ogästvänliga landskapet. En underbar läsning som jag avslutade med ett visst vemod. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar