tisdag 11 oktober 2016

Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson, Davidsstjärnor 

Handling:
En gammal israelisk legend berättar om Papperspojken, han som kommer om natten och rövar bort sina offer. I dag minns nästan ingen myten, men så skjuts en lärare på Salomonskolan i Stockholm till döds inför barn och föräldrar. Bara timmar senare försvinner två judiska pojkar på väg till sin tennisträning.
Fredrika Bergman och Alex Recht ställs inför en av sina svåraste utmaningar när de dras in i jakten på en mördare som framstår som lika skoningslös som effektiv. Spåren leder utredarna till en och samma plats: Israel.
Eden Lundell, chef för Säkerhetspolisen får samtidigt anledning att söka i sitt förflutna då en man vid namn Efraim Kiel oväntat dyker upp i Stockholm. Det dröjer inte länge förrän en väl bevarad hemlighet är på väg att avslöjas. Och upprepade gånger nämns Papperspojken. Men vem är han egentligen? Kan han ha fått liv och börjat söka efter nya offer?
Vad jag tyckte:
Det är härligt att Fredrika Bergman och Alex Recht återigen jobbar, i förra boken Paradisoffer hade Recht grupp splittrats och de båda arbetade på olika ställen. Men i Davidsstjärnor arbetar de återigen tillsammans och denna gång för att stoppa en hänsynslös mördare.  Det är även kul att Eden Lundell som vi fick lära känna i Paradisoffer dyker upp.

Davidsstjärnor är en spännande och välskriven deckare som innehåller en smart intrig, levande karaktärer och skickligt sammansatta miljöskildringar. Vi har spår ifrån både nutiden och dåtiden som vävs samman på ett riktigt bra sätt. Emellanåt spretar det iväg då det är många röster att hålla reda på men jag tycker ändå att Kristina Ohlsson lyckas väl med att få ihop alla delar och trådar på ett riktigt snyggt sätt. Kristina Ohlsson väver också in legenden om Papperspojken på ett väldigt fint sätt. Något som gör läsningen ännu bättre. Legenden om Papperspojken är författarens eget påhitt men det går nog ändå att känna igen spår ifrån andra legender om man är tillräckligt insatt. Att rädsla blandat med ideologi leder fram till de ohyggliga händelserna känns trovärdigt genom att man vet att författaren kan sin sak. Davidsstjärnor är en ruskig bok där barn far väldigt illa, det är magstarkt men samtidigt så håller författaren en fin balans mot gränsen för vad som bli för mycket. Jag uppskattar också att även om poliserna får utrymme i boken, där deras personlig liv länkas samman med det pågående brottet så är det ändå brottet som sådant som står i fokus.

Om du vill läsa en deckare som sticker ut från mängden så kan jag varmt rekommendera Kristina Ohlssons fantastiska serie med Fredrika Bergman, Alex Recht och Peder Rydh,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar