tisdag 11 oktober 2016

Ett vakande öga av Fredrik T Olsson

Fredrik T Olsson, Ett vakande öga

Handling:
Strömmen slås ut i stora delar av Sverige. 
Över hela världen utsätts viktiga mål för elektroniska attacker. 
Och den nyligen avskedade kryptologen William Sandberg grips av sina egna forna kolleger, misstänkt för att ligga bakom dåden. 

Ett vakande öga möter vi William och Christina Sandberg tre år före händelserna i Slutet på kedjan. Deras tjugoåriga dotter Sara är spårlöst försvunnen, William är nedbruten, härjad och avstängd från sitt jobb på försvarshögkvarteret, och Christina har för sista gången släppt sina nycklar genom brevlådan och flyttat ut. 

När så det svenska strömavbrottet visar sig vara ett i en lång rad liknande attacker världen över, blir Williams enda sätt att rentvå sig att själv försöka hitta vem eller vilka som ligger bakom. 
Men vem är det som följer honom för varje steg han tar? Vad vet försvaret som de inte berättar? Och varför verkar Sara ha med händelserna att göra? 

Med privatlivet i upplösning och anklagad för terrorbrott han inte begått, måste William hitta den verkliga källan till attackerna innan samhället slås i spillror. På var sitt håll inleder han och Christina en desperat jakt på sanningen – en jakt som tvingar dem båda att möta sina egna mörkaste minnen. 


Vad jag tyckte:
Det är lite intressant att Ett vakande öga utspelar sig före Slutet på kedjan som ju var första boken som utkom. Så det är egentligen bättre att läsa Ett vakande öga före Slutet på kedjan.  Ett vakande öga är en skickligt sammansatt thriller om hur sårbart vårt samhälle egentligen är. Vi är idag beroende av elektricitet och tillgång till det världsomspända nätet. När detta utsätts för attacker hur skyddar man sig då egentligen?

Med ett ständigt driv, hög fart och snabba tempoväxlingar får vi följa William på ett helt vansinnig jakt. En jakt som uppdagar något högst skrämmande, något jag inte tänker skriva så mycket om får det skulle förstöra för andra som ännu inte läst känner jag. Men jag kan säga som så att mycket av det som händer kretsar kring frågan om vad som är ett medvetande eller inte. Fredrik T Olsson är även manusförfattare ( Bla Maria Wern och Jordskott) och det märks en del i hans sätt att skriva. Det är snabbt tempo, skickliga växlingar, rappa dialoger och tätt skrivet med korta kapitel och ständiga cliffhangers. Men det är snyggt gjort vilket gör att Ett vakande öga till en riktigt härlig läsupplevelse.

( Ett vakande öga vann jag i en tävling som Wahlström & Widstrand anordnade på Facebook, boken är fint signerad av författaren! Tack för vinsten! )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar