fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag

Idag firar vi alltså Alla hjärtans dag, det tros ha tagit sin början kring medeltiden och då baserad på Sankt Valentine. Vem Sankt Valentine var och hur det har kommit sig att vi firar en kärlekens dag i hans spår är något av ett mysterium.  Vem Sankt Valentine var kan ha ett par olika svar, det kan röra sig om en präst i det antika Rom, en biskop i Interamna och en martyr i Nordafrika. De medeltida traditionerna berättar nämligen om en mängd olika helgon som kallades just Valentine.(Svd artikel) Traditionen att fira Alla hjärtans dag i Sverige är relativt ny, den infördes runt 1960 och handla då mest om försäljning och kommersialism. I England har dock Valentinedagen firats i några hundra år och då alltid kretsat kring kärlek och romantik, koppling tros komma ifrån medeltida folktro om att just vid denna tiden på året så sökte fåglar nu efter en partner. ( Wiki)Oavsett vad kan det vara fint att uppmärksamma sin käraste lite extra idag, men utan att man behöver hemfalla åt köphysterin. De små sakerna som kanske lätt glöms bort i vardagens eviga snurr kan man kanske idag lyfta fram lite extra. För hur viktigt det än är att se varandra varje dag så blir det lätt att bland alla måsten och plikter lätt att det drunknar i mängden.  Något extra gott att äta, en vacker blomma och lyfta fram de fina saker som finns mellan en, idag kan vara en bra dag för det.  Kanske en fin bok om kärlek och relation kan passa extra bra idag med. Här är några tips på vackra, sorgliga, berörande och innerliga kärlekshistorier.

  •  Förr eller senare exploderar jag, John Green. Hazel och August stannar hos en långt efter det att boken tagit slut. Det är en historia som gör ont, man gråter lika mycket som man skrattar. En bok för alla mellan 13-99.
  • Tidsresenärens hustru, Audrey Niffenegger Om Clare och Henry, Henry som lider av en åkomma som gör att han spontant gör tidsresor. Låter märkligt men är en helt fantastisk historia om en kärlek som övervinner det mesta.
  • En dag, Dave Nicholls. En bok som gör ont i hjärtat, sagolikt bra med många tårar och en stark berättelse.
  • Snöbarnet, Eowyn Ivey  Om kärlek som överlevt en svår sorg. Handlar om kärleken till ett barn men även en kärlek till en hård och oförsonlig plats, Alaska. Vacker och sagoskimrande.
  • En man som kallas Ove, Fredrik Backman. Oves karga men ack så innerliga kärlek till sin fru är något av det finast jag läst på mycket länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar