tisdag 25 februari 2014

En mäktig historia om 1500-talets England

Hilary Mantel, Wolf Hall

Det finns många historia skrivna kring och om Henrik den 8:de men det finns dock inte många historier skrivna kring och om den man som kom att stå honom allra närmast under många år. En man som sedan blev dömd för högförräderi och halshuggen. Denne man var Thomas Cromwell och det är honom Hilary Mantels mäktiga bok Wolf Hall handlar om. Detta är dock enbart den första delen av tre, en första del där sidoantalet landar på ca 650 tätt skrivna sidor. Men bli inte för avskräckt över antalet för detta är en bok väl värda att ägna sin tid åt. För mig tog det faktiskt ca 2 månader att läsa Wolf Hall, inte för att den var tråkig eller dålig, utan för att den är så enastående välskriven och så tätt i sin skildring av Cromwell att man behöver tid på sig att läsa. Men man vill även ta tiden på sig för att njuta av det underbara språket och den lätt ironiska humorn som finns med i historien. Mantel har lyft en historisk berättelse och fått den att kännas oväntat fräsch och rent av modern i sin ton. Historien kring Thomas Cromwell är väldigt fascinerande att läsa, han var en smedens son som först blev kardinal Wolseys närmaste man för att därefter bli Kung Henrik den 8.des närmaste man. Cromwell var en slug man med många talanger och jag häpnar över de oerhörda djup Mantel får in i sina personer. Det är ett myller av karaktärer i Wolf Hall, många har de även namnen Thomas så som Thomas Cranmer, Thomas Cromwell, Thomas Wolsey, Thomas Audley, Thomas More eller Thomas Howard. Även många av männen heter, Henrik eller Henry. Cromwell själv härskar över ett stort hushåll av lärjungar, elever, släktingar och diverse andra folk. Kvinnorna är även de starka karaktärer som känns trovärdiga och de får ta plats på ett sätt som känns mycket bra.

Texten flödar fram och tillbaka och det gäller för en som läsare att hänga med i svängarna. Vissa böcker sveper in över en och lämnar en helt andfådd för att dess innehåll är något utöver det vanliga, de suger tag i en och drar en in i en annan värld där man känner, luktar och ser allt känns det som. Wolf Hall är precis en sådan bok.

I denna första del kretsar mycket av handling kring Anne Boley och Kung Henrik den 8:des försök att annullera sitt äktenskap med Katarina av Aragonien.  Det är många skeende och händelser som äger rum samtidigt, många samtal och tankar som böljar igenom hela historien och detaljrikedomen är väldig och rik. Jag njuter i fulla drag av min upplevelse och jag är mycket glad att jag tillät mig själv att läsa långsamt då det ökade själva läsupplevelsen.

Även själva översättaren Jesper Högström ska ha en eloge för hans mycket eleganta översättning till svenska. Jag gissar på att Wolf Hall krävt en hel del i översättningen men Jesper har lyckats väldigt väl. Han har lyckats så väl att jag inte ens upplever att det är översatt!

Jag känner även att även med mina rätt små kunskaper om det invecklade hovlivet och den kungliga makten i 1500-talets England så får jag via denna historien en massa nytt. Det var faktiskt länge sedan jag googlade så flitigt som när jag läste denna boken! Jag längtar nu till maj då nästa del i serien kommer ut så att jag kan få fortsätta mitt äventyr i 1500-talets England.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar