lördag 31 januari 2015

Presidentens hatt

Antoine Laurain, Presidentens hatt

Detta är en charmig och söt berättelse om en hatts öde efter att ha blivit kvarlämnade på en restaurang i Paris.  Året är 1986 och hattens öde börjar med Daniel Mercier, han har passat på att unna sig en fin middag ute nu när frun och sonen är bortrest ett par dagar. På den fina restaurangen hamnar Daniel vid bordet precis bredvid den franska presidenten Mittrand och det är denne man som råkar glömma sin hatt. En svart filthatt som visar sig innebära stora förändringar för Daniel Mercier och alla de andra som kommer att "råka" ut för hatten. För den lilla oansenliga hatten tycks nästan besitta magiska krafter! Men lugn, detta är inte en bok med magi i utan det är en bok om förmågan att våga ändra sitt liv och byta riktning när livet inte riktigt blev som man tänkt sig. Och ibland kanske det behövs en svart filthatt för att våga ta det första steget!

Presidentens hatt är en härlig berättelse, den känns franskt mysig med en allvarlig underton.  En liten chokladpralin till roman är Presidentens hatt. Språket är en njutning att läsa med tydliga karaktärer och detaljer, fylld med fransk känsla. 

"Mitterrands hatt sitter på mitt huvud, tänkte han. Väl inne i bilen vred Daniel på backspegeln för att betrakta sig själv i tystnad, länge, med hatten på huvudet. Det tycktes honom som om hela hans hjärna badade i en uppfriskande brustablett mot huvudvärk, syrebubblorna kittlade zoner som varit känslolösa sedan länge. Han vred om tändningsnyckeln och körde långsamt iväg i natten."

( Kaosutmaningen:  31: Läs en bok från ett för dig nytt förlag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar