fredag 30 oktober 2015

3 * Spänning

Belinda Bauer, Det slutna ögat

Handling:
Fem fotavtryck är det enda som bevisar att fyraårige Daniel någonsin varit där. Och nu är det allt hans mamma Anna Buck har kvar. Varje dag vaktar hon de små avtrycken i cementen. Polerar dem så att de glänser. Glider allt närmare vansinnets gräns.
När ett medium så erbjuder sig att hjälpa henne, tar hon chansen. Vem skulle inte ha gjort det? Kanske kan han tala om för henne vad som hänt hennes son… Men är mannen verkligen den han utger sig för att vara?

Vad jag tyckte:
Inte Belinda Bauers starkaste bok men den är ändå läsvärd. Bauer har nog svårt för att skriva en dålig bok när den bok jag tycker minst om ändå ger mig en riktigt spännande och trevlig lässtund! Anna Buck har alltså förlorat sin son och hennes desperata önskan och längtan efter att han ska komma hem är starkt skildrat. I boken finns dock en kriminalkommissarie som verkligen inte är trevlig typ. Dryg och arrogant tycker jag han är. Men på det hela taget en bra bok med spänning och välskrivet precis som vanligt.


Handling:
Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta – och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.
I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.
Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat – för alla inblandade.
Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?

Vad jag tyckte:
Ännu ett försvunnet barn och har är spänningen uppskruvad ordentligt eftersom barnet inte varit bort så länge än. Vi får följa Bens mamma Rachel men också kriminalkommissarien Clemo och hans kollega Zhang medan de försöker hitta Ben igen. Det är en tätt skriven berättelse men mycket spänning och frustration. För vem får egentligen att lita på? MacMillan blandar här in inlägg ifrån bloggar allt för att visa det enorma mediauppbåd och pressen som uppstår för Rachel när hon och hennes familjs liv hängs ut i median. Dessa inlägg är snyggt invävd i övrig text och skapar ett intressant perspektiv på själva historien. Bränd himmel är en känslostark och intensiv historia som håller mig som läsare på tårna hela vägen igenom. Skicklig debut!Handling:
Alice Salmon hittas en vintermorgon i en sjö i Southampton. Jeremy Cooke, en professor på Alices universitet, är märkbart berörd av hennes död. Han bestämmer sig för att samla all information han kan hitta om Alice. Han¬ pratar med alla i Alice närhet och läser allt hon har skrivit i sin dagbok, brev, bloggar, sms, mejl, tweets och artiklar. 

Bit för bit pusslar han ihop bilden av Alice genom spåren hon har lämnat efter sig. Men hans motiv är dunkla och skälet till hans besatthet sträcker sig många år tillbaka. 

Vad jag tyckte:
Vi fortsätter den röda tråden och flyttar här över till just internet och de sociala mediernas värld. Alice är en ung kvinna som hittas död och en professor på det universitet som Alice gått på bestämmer sig för att ta reda på sanningen kring hennes död. Via sms, dagboksinlägg, brev, sociala medier, bloggar och e-mail försöker han hitta sanningen och skapa en berättelse kring vem Alice egentligen var. Nja, jag tyckte det hela lät väldigt intressant med ett annorlunda upplägg men i efterhand så tycker jag inte det blev så bra faktiskt. Lite rörigt och osammanhängande, jag tyckte nog inte att faktiskt fick en bättre bild kring vad som hände Alice. Dessutom ogillar jag också starkt professorn som jag upplevde som självisk och arrogant. En spännande idé helt klart men för mig blev det inte så bra. 


2 kommentarer:

 1. Belinda Bauer kan vara bra, men jag är inte säker på att jag är rätt målgrupp eftersom jag inte är överdrivet intresserad av kriminalhistorier. Den andra boken låter dock mycket intressant! Både spännande och med annorlunda infallsvinklar! Den skulle jag gärna läsa.
  Men den sista boken, den om Alice, låter inget vidare. Jag undrar hur professorn fick tillgång till dagbok, blogg, brev, mejl och sms? Om han inte är närmast anhörig låter det ju konstigt... Inte så troligt att familjen lämnar ut sånt heller. Nja. Redan där känner jag att det finns gränser för hur osannolika historier jag orkar läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna professor var bekant med familjen förvisso men han sökte själv på internet, tog det han ville ha och bad vänner och liknande om det de hade om Alice.... Kändes lite ologiskt och som att vi enbart fick se vem Alice var utifrån hans urval. Bränd himmel kan jag dock rekommendera. Belinda Bauer skriver böcker som inte enbart är kriminalhistorier. Jag kan varmt rekommendera hennes bok Livet och dödens villkor, det finns en kriminalhistoria i den men framförallt är det en uppväxtskildring, berättarrösten tillhör Ruby Trick. En karaktär jag ännu bär med mig!

   Radera