torsdag 29 oktober 2015

Ung i ghettot av David Safier

David Safier, Ung i ghettot
Rec.ex ifrån Bazar förlag, Tusen tack!

Handling:

28 dagar.
För att leva ett helt liv.
För att finna kärleken.
För att bli en legend. 
Kära läsare,
Denna bok är till mina barn, men på ett sätt även till mina morföräldrar, varav en dog i Buchenwald och den andra i Lodz-ghettot. Målet med boken är att bygga en bro mellan generationerna. Jag hoppas också kunna nå människor som vanligtvis inte skulle läsa en bok om Förintelsen. Det är därför Ung i ghettot använder sig av formatet spänningsroman. Oavsett vidrigheterna som hände vill jag ändå att människor ska vilja läsa boken. 
Men framför allt är Ung i ghettot en bok som inte bara handlar om det förflutna, utan även om oss. Och dessa eviga, universella frågor som vi alla brottas med: Vad skulle du göra för att överleva? Skulle du offra ditt liv för andra eller offra andra för att rädda ditt liv? I korthet: vilken slags människa vill du vara?
– David Safier 

16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes familj ska överleva ghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Tillsammans lyckas de stå emot SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. I hela 28 dagar. 

28 dagar för att leva ett helt liv.
28 dagar för att bli en legend. 

Vad jag tyckte:

Ung i ghettot är en mycket stark skildring av en mycket mörk tid i den europeiska historien. Genom Miras ögon får vi ta del av en vardag i ett ghettot i Polen. Här har alla judar samlats ihop och får dela husrum efter bästa förmågan och får varje dag kämpa för sin överlevnad. Nazisterna styr med järnhand och skapar nya regler hela tiden så att ingen någonsin känner sig helt säkert. Vi får även lära känna David som tillsammans med sin mentor försöker rädda ghettots alla barnhemsbarn och vi får lära känna Amos, djupt involverad i den judiska motståndsrörelsen. De drivkrafter som gör att Mira varje dag försöker se till att överleva är hennes yngre syster Hannah. Hannah som i det mörkaste mörkret skapar en fiktiv värld, en saga som heter de 777 öarna i ett försök att orka en dag till. Ung i ghettot bygger på verkliga händelser och verkliga personer men Safier har valt att skapa en helt fiktiv karaktär för att på detta sätt kunna ge en mer känslosam skildring. Med en fiktiv karaktär kan han som han säger i efterordet måla upp känslor och tankar hos sin karaktär för att försöka skapa en förståelse och inblick i hur det var att leva i ghettot. Samtidigt har han även valt att placera boken i spänningsgenren, allt för att nå ut till så många som möjligt.

Ung i ghettot är jobbig att läsa, inte så att den är tungskriven utan för att det gör så ont att läsa om Mira och händelserna i ghettot. När jag kommit halvvägs var jag faktiskt tvungen att ta en paus och läsa något snällt.  Safier använder sig medvetet av ett modernt språk, återigen för att kunna nå ut till så många som möjligt och det är även det ett bra drag. Det gör att språket är lättläst och flyter på riktigt fint. Safier är mycket skickligt att levandegöra sina karaktärer och hans miljöskildringar är fulla av detaljer utan att för den saken bli för mycket. Jag grips av Miras öde och den röda tråd som löper genom hela boken är faktiskt en fråga som stannar kvar hos mig efter att jag läst klart. Flera gånger fråga sig Mira " Vilken sorts människa hon vill vara". En fråga vi alla nog bör fråga oss själva, speciellt i de tider som är just nu. För när jag läser Ung i ghettot så flimrar nyhetsbilderna framför mina ögon, alltför många människor i alltför små båtar, små barn som sköljs upp döda på en främmande strand, länder som bygger taggtrådsstängslen, Isis framfart och hur hårt det svenska samhället blivit. Att som författare skriva en historisk bok som också ger en insikter om dagens samhället är mycket träffsäkert gjort och skapar en stark möjlighet att väcka en debatt och ställa frågor. Ung i ghettot skulle passa utmärkt i en gymnasieklass just för detta. För precis som David Safier så väcker boken frågor som allmänmänskliga och universella, de har funnits i alla tider och kommit alltid finnas.

Ung i ghettot kommer definitivt hamna på min lista över årets bästa böcker och jag kommer säkert läsa om den inom snar framtid. Jag berörs starkt av boken och jag får stundtals en klump i magen samtidigt som tårarna rinner. Vissa scener har jag bläddrat igenom flera gånger efter att jag läst klart boken just för att de drabbade mig så hårt. Men samtidigt finns där även ljus och hopp samt en ömsint skildring av kärlek. Mira är en så stark karaktär, allt hon vill är att överleva och framförallt att hennes syster ska överleva. Mira vill inte vara hjältinna, hon vill bara överleva men samtidigt måste hon gång på gång gå emot sina egna principer och ibland även fatta mycket tunga beslut.

Så läs! Det är allt jag kan säga, bara läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar