söndag 25 oktober 2015

Jag är Pilgrimen av Terry Hayes, en andlöst spännande thriller!

Terry Hayes, Jag är Pilgrimen 
Rec-ex ifrån Bazar Förlag, Tusen tack!

Handling:
En ung kvinna hittas mördad på ett sjaskigt hotell i New York med tänderna utdragna, ansiktsdragen upplösta i syra och fingeravtrycken utsuddade. 
En far blir offentligt halshuggen i den pulserande hettan på ett saudiarabiskt torg.
Liket av en expert på bioteknologi hittas utan ögon på en soptipp i Damaskus.
Mänskliga kvarlevor upptäcks i ett avsides bergsområde i Afghanistan.  

Pilgrimen har dragit sig tillbaka. Underbarnet på den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten lever numera sitt liv som en vanlig man på Paris gator. Men han är den enda som ser sambanden när en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten. 

Vad som börjar som en ovanligt komplicerad brottsundersökning utvecklas till en gastkramande kapplöpning mot tiden. Pilgrimen dras oundvikligt in i en livsfarlig jakt på en man lika anonym som han själv, en man utan ansikte, full av hat, som planerar sin hämnd i Guds namn.  

Vad jag tyckte:

Jag var lite tveksam inför att läsa denna boken faktiskt, beskrivningen av den innehöll en del ord som oftast inte passar mig. Så som spion, konspiration, hemlig underrättelsebyrå eftersom jag kan tycka att dessa böcker blir väldigt macho och bara en enda lång räcka av action och slagsmål. Men då jag fick ett rec-ex ifrån Bazar förlag kände jag att jag ändå kunde ge den en chans. När paket landade i brevlådan trodde jag först att paketet innehöll två böcker! Det är inte en liten bok detta, detta är en tegelsten! Jag öppnade boken mest för att kolla in den lite, middag skulle ju lagas och social samvaro med sambon stod på tur. Men jag fastnade! I fyra dagar kånkade jag runt på denna ”lilla” tegelsten och jag kunde inte sluta läsa! 

 Visst finns där gott om spioner, konspirationsteorier och en del action så är boken även så mycket mer. Vi har då den man som kallar sig för Pilgrimen, han har jobbat i många år inom den amerikanska underrättelsevärlden. Han var vad man skulle kunna säga internutredare för brott inom just denna värld. Han var råttfångare inför de smartaste och skickligaste agenterna som befann sig runtom världen och han skulle leta rätt på dom och ställa allt till rätta. Han och hans team då. Men vid trettio års ålder kände han att det var nog, han försökte skapa sitt ett liv utanför denna värld. Ett kvinnolik dyker upp i New York och snart inser han att även om han vill lämna denna värld så kommer just denna värld inte släppa honom så lätt. Nu dras han återigen in i ett livsfarligt spel och vi som läsare får följa honom dels under jakten på en terrorist som kommer visa sig vara en av farligaste som någonsin dykt upp. Men vi får också en gedigen bakgrundshistoria kring Pilgrimens liv inom den hemliga underrättelsevärlden. Vi får lära känna honom som person och vi får följa honom på den resa som kommer sluta i Turkiet många sidor senare. Vi får dock aldrig veta vad han heter egentligen, Scott Murdoch är ett av de tidigare namnen vi får men det finns tydligen ännu ett liv innan det som vi som läsare bara får små glimtar av.

 Samtidigt så får vi också lära känna den man som ska komma att bli ett mycket farligt hot mot mänskligheten. Vi får möta han redan som tonåring och sedan får vi följa han på hela vägen framemot slutet. Oerhört skickligt skrivet med många detaljer men utan att texten känns för tung eller överbelastad. Detta att vi får lära känna även terroristen eller Saracenen som han också kallas så väl gör faktiskt att jag som läsare faktiskt känner en förståelse inför de val och de handlingar han gör. Saracenen är ond och det han gör är fruktansvärt hemskt men genom Hayes skickliga penna så får jag ändå en förståelse varför han gör som han gör och jag kan även rent av känna medkänsla med honom. Mycket snyggt gjort!

Historien byggs upp kring strategiska val och sökande, ledtrådar som följs och där man emellanåt hamnar i en återvändsgränd. Det är otroligt spännande och actionfyllt men utan egentligen en massa ren action. Jag menar att spänningen och det actionfyllda bygger på den katt och råtta-jakt som Pilgrimen och Saracenen befinner sig i. Slagsmål, biljakter och skottlossningar finns men väldigt lite faktiskt. Och det jag tycker är så befriande är att även om Pilgrimen är en av de allra smartaste och mest vältränade underrättelseagent så är han inte en superhjälte eller helt okänslig. Hamnar han i ett slagsmål kan han mycket väl misslyckas och få fly för sitt liv  Och inte att han kan stå och hamra på tiotal ligister utan att ens blinka. Och bli han skadad då blir han det på ”riktigt”, ett skott i axeln tar faktiskt två månader att läka till exempel. Mycket smart gjort då det gör Pilgrimen till en mer äkta karaktär som man kan tro på.

Ett problem med just denna biten som är otroligt välskrivet och trovärdigt är att jag faktiskt tappat en av mina tidigare actionhjältar.... Strax efter jag läst ut denna så läste jag den näst senaste boken om Jack Reacher. Jag har alltid gillat honom som karaktär och jag har uppskattat Lee Childs smarta och underhållande böcker om honom. Men nu efter att jag läst pilgrimen så känns Reacher overklig och inte trovärdig. Visst är Reacher tränad soldat sen tidig ålder, han besitter en fysik som är stenhård och han är stentuff. Men när jag läser om honom nu så känns han också kall och alltför hård. Han blir för macho, för tuff, för mycket action. Reacher är ju en sådan karaktär som kan slåss mot tio ligister och knocka alla utan att få knappt en skråma. Jag gillade det innan men nu upplevde jag läsning som lite ansträngd... Märklig det och jag hoppas att jag kan inom en snar framtid återigen uppskatta Lee Childs böcker.

Men åter till Pilgrimen! Jag kan mest uppmana er alla att läsa boken, bli inte rädd för sidoantalet för det är faktiskt alldeles perfekt trots sitt stora omfång. Jag känner inte att jag önskar att någon kapat bort en del utan jag tycker längden är perfekt. Nästan så jag önskar att det var lite längre faktiskt! För efter avslutad läsning så vill jag bara ha mer!


Så nu återstår det bara att vänta på del två, slutet på boken bjöd på en cliffhanger men boken kan också läsa som helt fristående tycker jag. Hela historien får ett bra och snyggt avslut där man som läsare känner sig nöjd och belåten! Samtidigt som man ändå får en stark längtan efter bok nr två!

8 kommentarer:

 1. Attans också, jag läste negativ kommentar om denna bok, att den skulle vara sexistiskt. Men nu har jag läst flera positiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fann den inte direkt sexistisk, visst en aningen macho emellanåt men där finns en riktigt stark kvinnlig karaktär med.

   Radera
 2. Precis som Mia så läste jag en del negativt om den här, men nu börjar det synas lite mer positiva tongångar och jag har bestämt mig för att ge den en chans nu :)

  SvaraRadera
 3. Boken är sjukt bra och spännande. Här och där kan det tyckas vara sexistisk, eller rättare sagt, använda sådana uttryck. Men de få orden försvinner snabbt i helheten. Boken går inte att sluta läsa och efter 700 sidor tänkte jag bara "måtte den inte ta slut"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att man nästan önskade att boken inte tog slut fast den är en rejäl tegelsten.

   Radera
 4. Jag läste de första 82 sidorna och tyckte den var fantastiskt, nu har jag kommit till sidan 178 och tycker den tappar. Ett bra språk men författaren har lite märkliga åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en rejäl tegelsten så visst tappar den farten emellanåt men jag vill minnas att läsningen flöt på rätt bra ändå.

   Radera