måndag 26 oktober 2015

Hyresgästerna av Sarah Waters

Sarah Waters, Hyresgästerna

Handling:
London 1922. Kriget har vänt upp och ner på allt och svept med sig pojkar och män. De kvinnor som nu måste leva vidare gör det i en helt ny värld som också bjuder nya friheter.
I ett stort hus i den burgna Londonförorten Camberwell bor Frances Wray med sin mor, mrs Wray. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster. Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Vad jag tyckte:
Åh en så enastående bok! Den är fantastisk på så många sätt och den berörde mig på så många olika sätt. Jag har läst och tyckt väldigt mycket om Waters andra böcker men Hyresgästerna kvalar in rätt högt på favoritlistan!   

Vi befinner oss i London, 1922. Kriget har precis tagit slut men under sin härjning har den också vänt upp och det allra mesta. Många var de män och pojkar som gick ut i kriget och inte kom hem igen. Kvinnor som stannade hemma upptäckte under tiden en helt ny värld som rymde en mängd friheter de aldrig fått åtnjuta. I den rika förorten Camberwell bor Frances tillsammans med sin mor, Mrs Wray. De är ensam efter att kriget tagit både deras bröder/söner och fadern. För att kunna behålla de stora huset väljer de att hyra ut en del av det till ett ungt par ifrån den lägre tjänstemannaklassen. In på scen träder alltså Lilian och Leonard Barber. Frances är redan en ung kvinna med många moderna idéer och tankemönster framförallt när det kommer till kärlek. De två unga kvinnorna dras till varandra och det spel som börjar spelas kommer inom kort leda fram till en katastrof.


Det är just detta som gör att jag älskar att läsa Waters romaner att hon så skickligt väver in kvinnorättsfrågor och HBTQ-frågor i en roman som utspelas på 1920-talet. Och hon gör det så himla bra med. Man rasar över orättvisorna och man lider med de båda kvinnorna. Hyresgästerna är en stark roman som berör ordentligt. Och den allra sista delen av roman är andlöst spännande. Hyresgästerna är en roman om brinnande passion, svartsjuka och brott. Berättat med ett utsökt språk som besitter en finkänslig touch för de små detaljerna.  

2 kommentarer:

  1. Den här har jag satt upp på önskelistan till jul. Vi får väl se om Tomten kommer med den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får vi verkligen hoppas på att Tomten läser detta! =) För jag kan varmt rekommendera den!

      Radera