torsdag 8 oktober 2015

Alice och Flugan av James Rice

James Rice, Alice och Flugan

Vinst ifrån Stimpla Publishing förlag, Tusen tack!

Handling:
"Greg är Flugan, en hämmad tonårskille med en hel del bekymmer. Han är utstött i skolan och har svårt att uttrycka sig, mycket på grund av sin läspning. Familjen är dysfunktionell och vänskapsbanden obefintliga. 

Greg älskar Alice, flickan bakom de svarta solglasögonen. Fast Alice känner inte Greg. Det gör ingen. Ändå är det henne han skriver dagbok till, henne han fantiserar kring och bygger upp hela sin värld runt. När besattheten intensifieras, fobierna och rädslan för Dom tar över allt mer och de fysiska attackerna eskalerar i styrka tar hans tillvaro vändningar ingen kunnat förutse."

Vad jag tyckte:

I Alice och flugan kliver rätt in i en mycket mörk och skrämmande värld. Vi får lära känna Greg, en ung kille som går i skolan, välbärgade föräldrar som aldrig riktigt är där. Pappan är välkänd plastikkirurg, specialiserad på bröst... och Gregs mamma håller ständigt på att dekorera om därhemma eller provlaga mängder av mat. Så att allt är perfekt när man bjuder in grannar eller pappans chef, så att folk ser hur inne och fina de är. Gregs syster har vigt sitt liv just nu åt att dansa sig högre upp i popularitetskedjan. Sen har vi då Greg som inte riktigt är en helt vanligt kille. Utan en paranoid schizofren kille som dessutom har stora problem med DOM. DOM är något slags varelse som finns överallt och som dessutom kan ta sig in överallt, tejp i mängder är viktigt för att täppa till alla tänkbara och otänkbara håll. Det är genom Gregs egna dagboksanteckningar vi får följa med på en skrämmande resa tvärs igenom ett mörker och där vi anar att något kommer gå riktigt fel. Samtidigt får vi ganska omgående en förståelse för den skolgång Greg genomlider. Där varje dag är fylld med trakasserier och svår mobbing.

Inflikat på olika ställen finns också utdrag av förhör mellan en polis och valda personer i Gregs närhet. Författaren börjar försiktigt med dessa, först är det en skolkamrat som inte vet något intressant, i nästa inlägg dyker det upp små ledtrådar. Snyggt gjort eftersom det håller mig som läsare på halster! In på scenen får också ta Alice, flickan som Greg dyrkar och som gör att ibland trotsar DOM enbart för att kunna åka samma buss som henne.

James Rice har skrivit en djupt trovärdig och ytterst välskriven skildring av en ung man som lider av en svår psykisk sjukdom. Det är med mycket små medel Rice berättar sin historia, det är är i de små detaljerna och antydningarna som det riktigt otäcka finns. Oerhört skickligt gjort av honom.Jag berörs starkt av denna annorlunda och märkliga lilla roman. När slutet kommer så inser jag efter en stund att jag glömmer att andas... Det gör så förtvivlat ont i mig att läsa om Greg i detta skedet och ännu mer ont att läsa om hans föräldrars förhör med polisen. För en sak jag undrade under hela läsningen var: Var är föräldrarna!!! Ingen såg Greg, förutom en ung lärare som såg den mobbing han utsågs för och ville ge han en chans att få någon att prata med. Men troligen var det för sen och för lite för Greg var så långt bort i sig själv vid det laget. För mobbing är också ett starkt tema här och vad den kan göra med människor. Det nattsvarta klibbar sig fast och dra en som läsare djupare och djupare in i Gregs skrämmande värld men där vi också få känna på den skräck Greg själv lever i varje dag.

Läs!!! Det är det enda jag kan säga, jag får skrivkramp när jag ska försöka berätta om en bok som kom så nära mig och som fick mig att känna så mycket på så kort tid. En stark läsupplevelse helt enkelt!


2 kommentarer:

  1. Skriver definitivt upp den här! Trevligt att du är tillbaka igen förresten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är jag tillbaka på riktigt! Jag kan varmt rekommendera denna!

      Radera