torsdag 2 februari 2017

Tjockskallarnas uppror av Kalle Holmqvist

Kalle Holmqvist, Tjockskallarnas uppror

Handling:
På 1600-talet var det krig nästan jämt. Sverige var osams med dansken, fransken, ryssen, polacken, österrikaren och brandenburgaren. Och med dom flesta andra. Om älgarna hade haft ett eget land så hade väl Sverige lämnat in en krigsförklaring mot dom också.

I maj 1659 får prästen herr Petrus i Uggledalen i norra Uppland ett brev från landshövdingen. Femton unga män från Uggledalen ska bli soldater och skickas ut i kriget mot Danmark. Det har kungen bestämt. Men bönderna i Uggledalen vill absolut inte vara med i kriget. Danskarna har väl aldrig gjort dom något ont? Vore det inte bättre om alla fick vara hemma och sköta sina åkrar som vanligt?
Nu gäller det att lura arméns rekryterare på något sätt. Ungdomarna Jon och Sigrid försöker komma på en smart plan.

Vad jag tyckte:
Tjockskallarnas upprop är en charmig och rolig berättelse i form av en historielektion. Här får vi alltså ta del av uggledalingarnas motstånd till att tvingas göra såsom kungen bestämt. Tjockskallarnas upprop är en lättläst bok som går snabbt för mig som vuxen att läsa. Enkelt språk som passar väl in på åldersgruppen, 9-12, som boken är tänkt för.  Med lätt hand skildrar författaren det vardagliga tunga livet i en liten bondby. Där Jons drömmar om att blir kyrkomålare inte kan tas på allvar, han är ju en bondson och som ensamt barn är det han som ska ta över gården. Kalla Holmqvist skildring av folket och deras liv känns helt rätt för sin tid. Det finns en verklighetsbakgrund till de historiska skeenden men berättelsen som sådan är helt fiktiv.

Tjockskallarnas upprop är väl värd att läsa och passar fint som ett lättsam och rolig introduktion till historiska berättelser och böcker. Jag måste också nämna Herr Petrus, den nya prästen som kommer till byn. Han har det inte lätt och byborna driver han till vansinne!

Betyg; 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex ifrån Murbruk förlag, tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Tickmicks bokblogg, Kerstins bokblandning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar