tisdag 16 maj 2017

Binas historia av Maja Lunde

Maja Lunde, Binas historia  
Översättare: Lotta Eklund

Handling:
"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?

William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.

George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.

Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv.


Vad jag tyckte:
Binas historia är en lågmäld dystopiska historia som med sitt vackra språk och insiktsfulla skildringar av relationerna mellan föräldrar och barn. Historien tar sin början redan på slutet av 1800-talet där vi få bakgrundshistoria till binas mystiska värld. I nutiden, 2007 skildras den förestående bi-döden med både ömsint kärlek och vemodig sorg över förlusten av en värld som hastigt tar slut. Därefter tar vi ett långt kliv framåt i tiden, till 2098, där vi får följa den unga moderns desperata kamp för att låta sitt enda barn få en bättre framtid.

Binas historia bjöd på en annorlunda läsning som både var tilltalande och läsvärd. De historiska kapitlen var intressanta men tyvärr så tyckte jag direkt illa om William och dessa kapitlen drog ned lästempot kraftigt. De vackraste delarna tyckte jag var 2007 med biodlaren George vars historia inte bara bina utan också en finstämt berättade skildring av en far-son relation som möter stora problem. Kärleksfullt skildrar författaren om förlusten av att ett barn växer upp och arvet som fadern slitit för förstörs i en fruktansvärd tragisk händelse återges med djup sorg och förtvivlan. Den unga modernTaos kamp i framtiden är också den kärleksfullt skildrad, här finns mer frenetisk och förtvivlad men väldigt vacker.

Det som gör Binas historia till en så stark historia som verkligen berör att just detta ämnet är högaktuellt. Det gör den än mer skrämmande än en dystopisk skildring fylld med zombier och mutanter. Det som sker i Binas historia sker redan, här och nu och författaren har skrivit upp en rad med intressanta böcker och dokumentärer i slutet av boken som verkligen förtjänas att titta närmare på.  Lågmäld men skrämmande läsning utgör Binas historia en komplex och vacker historia över ett väldigt aktuellt ämnen. Ett långsamt tempo bidrar till att det finns tid för eftertanke och reflexioner över hur sårbara vi människor egentlige är. Funderingarna kring hur ett litet bi kan vara så avgörande för vår överlevnad var minst sagt intressant att läsa om.

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Lånebok från biblioteket.
Andra som skrivit om boken: MsHisingen,  I hyllan, Pocketpinglor

3 kommentarer:

 1. Jag har tappat räkningen på alla sätt världen som vi känner den håller på att gå under. Verkar som en bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skrämmande hur vi behandlar den enda planet vi har att tillgå, hur gör vi när vi tagit slut på den? Boken som sådan är helt klart läsvärd.

   Radera
 2. Den boken har stått här och väntat så länge nu, men jag måste verkligen prioritera den. Man kan inte sticka huvudet i sanden och hoppas att det ordnar sig, det gör det ju inte av sig själv. Läskigt med bidöden, att tänka sig att vi är beroende av den lilla insekten för att få mat, och att de under flera år minskat drastiskt i antal. Man får göra vad man kan, så jag har i alla fall gjort en bivattnare åt dem, så att de kan dricka utan att drunkna: https://justnujusthar.com/2016/04/12/19-bling-89366/
  Utan bin, inget liv.

  SvaraRadera