måndag 8 maj 2017

Lögnernas träd av Frances Hardinge

Frances Hardinge, Lögnernas träd  
Översättare: Ylva Kempe

Handling:
Fjortonåriga Faiths föräldrar bestämmer sig för att flytta ut till en vindpinad ö vid engelska kusten och hon förstår att det ligger mer bakom beslutet än vad de vuxna låtsas om. När hennes pappa kort därefter omkommer under mystiska omständigheter tror Faith sig veta något som kan ha betydelse. Men hon är bara en flicka, och i 1800-talets England anses hon inte värd att ta på allvar. Om hon ska få någon klarhet i vad som hänt måste hon ta reda på det på egen hand. 

I jakten på ledtrådar hittar hon ett märkligt träd bland sin fars tillhörigheter. Det växer och bär frukt bara om man berättar en lögn för det. I gengäld avslöjar trädet en sanning. Eftersom trädet kan vara hennes enda chans att få reda på vad som hände hennes pappa, sprider hon lögn efter lögn över den lilla ön. Men lögner har en tendens att få eget liv …


Vad jag tyckte:
Lögnernas träd är en mörk, suggestiv berättelse som snärjer in läsaren i en otäck väv av lögner, svek och död. Med ett mjukt men ändå glasklart språk skildrar Frances den unga Faiths desperata längtan efter att bli sedd, både som ung kvinna men också som dotter. Hennes starkaste dröm är att hennes far, en kända och stora vetenskapsmannen ska se även henne, sin dotter och då även se hennes intelligens trots att hon bara är kvinna. 

Lögnernas träd är vacker på ett bitterljuvt sätt fylld med mörker och förtvivlan. En skildring av både barndomens ljuvlighet men också övergången till vuxenhet. Om att vara kvinna i en tid så kvinnor inte räknades och ansågs vara allmänt mindre kunniga.  I mitten när vändningen kommer så skär det i mitt hjärta för allt som Faith måste tacklas med och försöka acceptera. Skildringarna av den karga, vindpinade ön med det ständiga regnet och de misstänksamma öborna som tittar snett på en är kusligt underbara på många sätt. Fatih är en helt fantastisk karaktär som känns både levande och äkta på så många sätt. Hon är komplex, fylld av vetgirighet och längtan. Samtidigt så gillar jag också själva skildringen av relationen mellan Faith och hennes mamma, en relation som i början hamnar i skymundan av den store fadern vars skugga döljer mycket. En relation som växer och förändras under läsningens gång.

Jag läser och njuter av Lögnernas träd och det känns lite vemodigt att den tar slut så fort. 

Betyg: 5/5
Boken kommer från: Lånebok från biblioteket
Andra som skrivit om boken: Prickiga Paula, Med näsan i en bok, Carolina läser och Petras bokblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar