onsdag 17 maj 2017

Eldpojken av S.K Tremayne

S.K Tremayne Eldpojken
Översättare: Ylva Mörk

Handling:
Den perfekta mannen. Den perfekta styvsonen. Den perfekta lögnen?
När Rachel gifter sig med mörka, stiliga David är det som att allt faller på plats. Den delade lägenheten i Londons södra förorter ersätts med ett fantastiskt hus i Cornwall, och singellivet med en kärleksfull man och en tillgiven styvson.

Men gradvis förändras pojken Jamies beteende. Han kommer med otäcka profetior och säger sig vara förföljd av sin döda mors vålnad. Först tänker Rachel att han gör det för att straffa henne, men inser snart att han är mer traumatiserad än hon trott.
När hon tar upp det med David möter hon bara motstånd; han vill inte alls prata om Jamies utbrott. Inte heller får Rachel veta detaljerna kring Davids före detta frus plötsliga död mindre än två år tidigare. Sommar blir till höst och när vintern närmar sig börjar Rachel frukta att det ligger något i Jamies hemska ord: ”Du kommer att dö i jul.
Vad jag tyckte:
Eldpojken är en mörk modern spökhistoria som bär med sig ett eko av Dauphne Du Mauriers Rebecka. Iscensättningen med den ödsligt belägna godset i Cornwall, beläget precis vid klippkanten och de gamla gruvorna skapar en perfekt atmosfär för den kusliga historia som Tremayne skickligt målar fram med ett elegant och sirligt språk. Vi har den unga kvinnan som förälskar sig i en något äldre änklingen vars första fru dött under mystiska omständigheter. I Eldpojken adderar vi dessutom den unga styvsonen Jamie vars märkliga beteende skapar stora problem för Rachel. Gränsen mellan det verkliga och galenskap är hårfin och jag är verkligen förtjust i just sådana här psykologiska thrillers. Speciellt när det finns inslag av det övernaturliga.

Sakta bygger Tremayne upp stämningen och när allt kulminerar mitt i en förödande snöstorm så avskärmar våra huvudpersoner i total isolering så sitter jag som på nålar. Eldpojken bjuder på kuslig läsning med ett lågmält tempo men där det ändå inte saknas tempo eller ett konstant driv som för läsningen framåt. Jag gillar även de historiska inslagen med skildringarna över gruvorna och livet för de som var beroende av arbetet i dessa gruvor.  Däremot så hade jag lite problem med Rachel, emellanåt så blir hon lite för klichéartad och vissa tankar kring psykisk ohälsa kändes lite unkna, kan inte säga så mycket mer för att inte spoliera handlingen helt. Men i övrigt så gillade jag Eldpojken och det var en riktigt härlig ruggig läsning som gav en och annan kall kår längs ryggen.

Betyg: 4+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Lind & Co, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Med näsan i en bok, Boktok73 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar