onsdag 17 maj 2017

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Majgull Axelsson, Ditt liv och mitt 

Handling:
Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år sedan hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade.
Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Vad jag tyckte:
Majgull Axelsson tillhör en av de svenska romanförfattarna som jag läser allt av, jag tror inte jag ogillat en enda bok av henne men jag tror ändå på något sätt att jag uppskattar hennes böcker på ett nytt sätt nu när jag är lite äldre. Majgull Axelsson skriver mörka romaner om trasiga individer, om dysfunktionella familjer, om de svaga och utsatta i samhället, hon skriver om sådant som skaver och gör ont. Men också om det som är ljust och hoppingivande. 2014 så läste jag "Jag heter inte Miriam" och det gjorde ont i mig väldigt länge efteråt, än idag kan jag tänka en stund på Miriam och hennes liv. Framförallt när jag läser böcker eller ser nyheter/tv som påminner om den boken.

Så jag var väldigt glad att det äntligen skulle komma en ny bok med Majgull Axelsson.  Denna gången vänder författaren blicken mot det svenska folkhemmet och den svenska välfärden under 50 och 60-talet. Via Märit får ta del av baksidan av detta, ser in bakom kulisserna och förstå att allt inte var så bra som det var tänkt att vara. Den röda tråden i boken handlar om institutionerna såsom Vipeholm där de sk sinneslöa och idioterna skulle "vårdas". Den vården var både obefintlig och omänsklig. Detta är ett mörkt kapitel i den svenska historien och som sådan behöver den verkligen lyftas fram. Majgull Axelsson gör det med bravur genom en lågmäld, avskalad berättelse som utgår från en ung flickas uppväxt i en minst sagt dysfunktionell familj. Där har vi hennes stora lillebror Lars, eller Toklars som han också kallas. Mitt liv och ditt är en roman som skaver och gör ont, skiftningarna ifrån den unga flickans perspektiv till den äldre dam som Märit växt upp till är skickligt gjorda och fördjupa historien på ett väldigt bra sätt. Jag stör mig till en början på Den andra ( läs boken så förstår ni vem jag menar!) men efter ett tag så känns det helt rätt och passande. Den andra tillför ännu ett perspektiv på hela historien.  Ditt liv och mitt är en stark och berörande berättelse om sökandet efter svaren, om hämnd och försoning.

Ditt liv och mitt når inte enligt mig personligen upp till den föregående boken men det är en utmärkt bok på många sätt. Majgull Axelsson behärskar verkligen sitt hantverk på ett ypperligt sätt och jag kommer säkert återkomma till boken i mina funderingar ett bra tag framöver.

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Rec-ex från Brombergs förlag, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Och dagarna går,  Den läsande kaninen,

8 kommentarer:

 1. Har någon bok av Axelsson som jag inte hunnit läsa. Men det jag läst av henne är oerhört bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är en riktigt bra författare som är en favorit hos mig =)

   Radera
 2. Majgull skriver om viktiga saker, lyssnat på henne en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör hon det! Spännande att få lyssna till henne =)

   Radera
 3. Den här boken vill jag läsa. Jag har läst Jag heter inte Miriam och tyckte väldigt mycket om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan starkt rekommendera denna med! =)

   Radera
 4. Den här är jag intresserad av. Har aldrig läst något av henne men den verkar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan starkt rekommendera denna =) Och nästan alla andra som hon skrivit med =)

   Radera