fredag 29 april 2016

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström

Emma Ångström, Mannen mellan väggarna

Rec-ex ifrån Piratförlaget, tusen tack!

Handling:
Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. Det är ett av de märkligaste morden i Stockholms historia. En kvinna har försvunnit från sitt hem och hittas två veckor senare av sin man i hallen i deras gemensamma lägenhet. Alla är förbryllade. Var har kroppen gömts under två veckors tid? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten?

Samtidigt sker allt underligare saker i huset. En hund hittas död på gatan, mat försvinner ur kylskåpen och en outhärdlig lukt sprids i lägenheterna. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker Anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna.

Vad jag tyckte:
Jag måste säga att jag verkligen är glad att jag bor i radhus och inte i lägenhetshus när jag läser Emma Ångströms bok!  Det känns riktigt obehagligt att läsa om mannen som smyger mellan väggarna och spanar på folk. Men samtidigt så upplever jag mannen inte som direkt ond utan mer som en sorglig och mycket ensam person. Visst händer det några riktigt otäcka saker men jag känner ändå mer sympati med mannen mellan väggarna än ilska. Emma Ångström har skapat en spänningsroman med skickligt sammansatta karaktärer och med en tätt kuslig stämning som sakta smyger sig på en. Ångströms huvudröst till en liten flicka vid namn Alva, en lillgammal flicka som verkar väldigt brådmogen. Här har jag en invändning mot att Alva hela tiden läser någon sorts parapsykologiskt lexikon och det verkar vara en väldigt svår text, lite för svår kan jag känna för en nioåring egentligen? Dessutom så har författaren valt att ta med långa stycken, kursiverade ifrån detta lexikon. Dessa skummar jag mest då jag inte känner att de tillför något till texten. Sedan måste jag tyvärr säga att jag tyckte slutet kom lite väl hastigt, det blev väldigt abrupt slut på något vis. Dock gillar jag hur snyggt författaren skildrar lilla Alvas utanförskap som stegvis blir allt större och där Alvas känslor mot den egna familjen vänds till rent hat.

Men i övrigt så gillade jag verkligen Mannen mellan väggarna, det är en spännande bok där obehaget ligger på lur hela tiden. Allt är berättat med fin känsla för ord och där texten kändes väl sammansatt. Så jag kan varmt rekommendera den men är du mörkrädd ska ska du nog läsa den med lampan tänd eller under dagtid.

2 kommentarer:

  1. Jättebra recension. Jag har varit nyfiken på denna men din recension får mig verkligen att känna att jag måste ta och läsa den :) Bor i lägenhet dock... Så vi får se hur rädd jag blir ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad snällt sagt av dig =) Jag hoppas att du gillar den och att du inte blir alltför rädd =)

      Radera