fredag 29 april 2016

Bokbloggsjerkan 29 april-2 maj

Efter en liten tur till det stora gula och blåa varuhuset med kära systern så är det tid för en kaffepaus innan jag ska ta ut lillkatten på uteplatsen så han får rasa av sig lite. Till kaffet passar det ju fint att pyssla med helgens jerka!

Denna vecka frågar Annika såhär:

Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Det första som dök upp i mitt huvud var Snapphanar! Detta beror nog på att vi imorgon tänkte åka till ett ställe som heter Sporrakulla gård, en välkänd snapphanegård som ligger i mina barndomstrakter som är Östra Göinge, i Norra Skåne. Jag växte upp mitt i snapphane land och snapphanar har funnits med sedan barnsben, mycket via skolan. Där ifrån minns jag en bok som handlade om ett syskonpar som växte upp under snapphanarnas tid. Först kunde jag inte komma på vad boken hette men efter lite googling så fick jag fram det! Det var extra spännande att se att författaren tom är född och uppvuxen i min barndomsby, något jag inte visste om faktiskt. Tyvärr hittar jag inte någon bild på den men författaren är i alla fall Gunilla Kihlgren och boken heter I Snapphaneland. Just denna tidsperiod intresserar mig mycket och jag har läst en del om den också. 

Om man istället tittar på tv-serie så finns det en som handlar om just snapphanar och där delar av serien är inspelad på platser jag tillbringat mycket tid på. Som tex Tykarpsgrottan som syns på bilden nedan, denna bild är tagen av mina kära sambon under den årliga julmarknaden som hålls i grottan. Tv-serien heter helt enkelt Snapphanar.


18 kommentarer:

 1. Spännande! Snapphanar har jag inte läst nästan nånting om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Det är ett spännande område att läsa om tycker jag men har också fått med mig de sedan barnsben!

   Radera
 2. Bodde i väldigt många år i Hässleholm och där var snapphanar ganska populärt :) TV-serien har jag faktiskt sett och jag minns att jag blev så besviken när jag fick veta att den mestadels var inspelad i Litauen. Förutom scenerna i Tykarpsgrottan då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just denna del av Skåne, Hässleholm och uppåt Östra Göinge, via Kristianstad har nog mycket Snapphane-tema! Just där jag växte upp så läste vi om snapphanar i skolan, vi gjorde pjäser om snapphanar, vi besökte platser där snapphanar levt och gömt sig... Blev mycket snapphanar helt enkelt! =) Just det med serien blev jag också besviken på men det är ändå en bra serie.

   Radera
 3. Har länge tänkt läsa "Kapet av Skåne" skriven av en kollega Ingvar Bengtsson. Vet att snapphanarna finns med. Men det har inte blivit av.

  SvaraRadera
 4. Blir nyfiken. Ska kolla upp Gunilla Kihlgrens bok :)

  SvaraRadera
 5. Nu blev jag lite förvirrad - var det hos dig jag redan svarade om snapphanar? Att jag länge tänkt, men aldrig läst "Kapet av Skåne" av min gamla kollega Ingvar Bengtsson? Mycket om snapphanar har jag förstått.

  SvaraRadera
 6. Snapphanarna kommer jag ihåg från historielektionerna i skolan :)

  SvaraRadera
 7. Intressant, kände inte alls till denna. :)

  SvaraRadera
 8. Hoppas du får en mysig utflykt imorgon :)

  SvaraRadera
 9. Tycker att det är kul att läsa böcker som utspelar sig på ett område som man själv är bekant med :)

  SvaraRadera
 10. Oj, jag inser att jag har väldigt dålig koll på snapphanar :).

  SvaraRadera
 11. Spännande. Verkligen nyfiken på att läsa om snapphanar.

  SvaraRadera
 12. då är vi nästan grannanr. Sporrakulla passerar jag varje gång jag åker till mina barndomstrakter

  SvaraRadera
 13. Snapphanarna jag kommer ihåg tv-serien den var jättebra.

  SvaraRadera
 14. Så spännande att bo på en plats med ett sådant historiskt förflutet.

  SvaraRadera