fredag 15 april 2016

Bokbloggsjerkan 15-18 april

Då var det fredag igen och efter en evighetslång vecka med läkarbesök och påföljande sjukskrivning så kan det vara skönt att avrunda med en liten jerka!

Denna vecka vill Annika veta följande:
Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Jag läser inte så många biografier eller memoarer men när jag väl läser så är främst om historiska personer av olika slag. Jag är inte så intresserad i kändis-biografier,   få mig inte att börja skriva om den fruktansvärda biografin jag läste om Robin Williams....(Om ni är intresserad så läs då Här)  Ibland läser jag berättelse som skildrar svåra öden och liv i modern tid som tex Markus Luttermans bok El Choco eller Gellert Tamas Lasermannen. Just för att dessa speglar samhället och belyser viktiga frågor om samhället.

Dock kan jag nämna två biografier som jag läst och som jag verkligen tyckte om, den ena läste jag ut nyligen och den andra har några år på nacken nu. Båda är väl värda att läsa tycker jag och båda pekar egentligen på ett gemensamt tema när det kommer till biografier jag gillar, nämligen att det är kvinnorna som är i fokus.  Så biografier om historiska kvinnor är det jag helst läser, gärna med livsöden av de mer ovanliga slagen. 

De två jag gärna tipsar om är:
* Yvonne Hirdman, Den röda grevinnan. En fantastisk skildring över Hirdmans egen mammas liv och öde i Östeuropa under två världskrig. Fascinerande, intressant och rasande spännande! Samtidigt som man får följa en kvinnas öder under en mycket dramatiskt tidsperiod så får man också lära sig mer om just denna omvälvande tid i Europa.
* David Bodains, Emilié och Voltairé En fascinerande inblick i en välkänd mans liv och öde men ännu mer om den kvinna som stod vid hans sida stora delar av hans liv men utan att vara hans fru. Emilie du Châtelet var en framstående matematiker och en stor tänkare. En obändig kvinna som ville gå sin egen väg och inte låta sig stängas in av sin tids påtvingande konventioner.  En välskriven och fascinerande berättelse om en kvinna som kom att vara stor inspiration för tex Einstein!

21 kommentarer:

 1. tänkte inte ens på kändisbiografierna när jag svarade. dem läser jag så gott som aldrig. Röda grevinnan var jättebra. den läste vi i läsecirkeln. och den andra skulle jag verkligen kunna tänka mig att läsa också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej just kändisbiografier hoppar jag gärna. Jag kan varmt rekommendera boken om Emilie, ett mycket intressant levnadsöde.

   Radera
 2. Hörde en dokumentär i P3 m El choco så sen dess har jag varit sugen på att läsa boken. Hade nästan glömt bort den tills du nämnde den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en intressant bok om ett viktigt ämne och om en stark person. Jag fann den väldigt läsvärd.

   Radera
 3. Yvonne Hirdmans bok är jag lite nyfiken på. Så mycket böcker och kort om tid.... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yvonne Hirdmans bok kan jag varmt rekommendera, det är en fantastisk bok som både är spännande och intressant att läsa.

   Radera
 4. Tack för tipset om Hirdmans bok. Den vill jag läsa.

  SvaraRadera
 5. Håller med, det känns intressant det här med biografier men det är också mycket som kan bli fel. Framförallt tänker jag att det kan vara tråkigt. Men det kan ju bli fel i en annan genre också när jag tänker efter ;) Tråkigt att den där Robin Williams-boken inte gick hem..

  SvaraRadera
 6. Bra boktips, ska kolla upp båda dessa böcker!

  SvaraRadera
 7. Trevliga boktips. Kom på att jag har Lasermannen stående oläst i min bokhylla.

  SvaraRadera
 8. Oj då Röda grevinnan gillade jag inte alls. Men smaken är olika

  SvaraRadera
 9. svåra öden försöker jag undvika.

  SvaraRadera
 10. Tack för spännande tips! Gellert Tamas Lasermannen har jag läst, väldigt intressant och välskriven bok.

  SvaraRadera
 11. Den om Robin Williams kan nog vara bland det värsta jag har läst.

  SvaraRadera
 12. Den röda grevinnan känner jag att jag kan tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
 13. Lasermannen är riktigt bra! Jag har funderat på att läsa Den röda grevinnan men det har inte blivit av. Emelie och Voltaire verkar kunna passa mig riktigt bra. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 14. Röda grevinnan har jag läst.

  SvaraRadera
 15. Jag blir riktigt nyfiken på Emiliè och Voltaire :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 16. Ja, den där, Passionate Minds - om Voltaire och Émilie du Châtelet, den har jag läst. Fast det var ju så länge sen att jag knappt minns den. Jag gillar titeln, jag kan helt tänka mig den intellektuella passionen, det måste ha varit hur blixtrande som helst!

  SvaraRadera